Milyen hasznos összetevői vannak a halkonzerveknek és szárított algatermékeknek?
Általánosan jellemző a tengeri hal- és algatermékekre, hogy mind magas fehérje tartalmú termékek. A halak és tenger gyümölcsei szénhidráttartalma minimális, az algatermékek pedig szénhidráttartalmuk nagy részét rostként tartalmazzák. Ez a rost az emberi szervezet számára emészthetetlen, így hasznos ballasztanyagként vonul át a bélrendszeren, és jótékonyan segíti a bélbaktériumok megtelepedését és táplálását, ami elengedhetetlen az egészséges emésztéshez és a jó közérzethez.
A zsírtartalmat nézve mind az algatermékek, mind a halkonzervek és halpástétomok nagyon magas arányban tartalmaznak omega 3-6-9 zsírsavakat, amik a szabad gyökök megkötésével segítik a szervezetet az öregedés lassításában. Ezen kívül számos más folyamatban is hatékonyan segíti az egészséges szervezet fenntartását pl. sejthártya alkotóelem, aktívan részt vesz a vér koleszterinszintjének csökkentésében stb.
Ásványi anyagok és nyomelemek tekintetében is az algák és a halak nagy arányban tartalmazzák a szervezet számára fontos nátrium, kálium, kálcium, magnézium és vas ionokat. Az algák különösen jól integrálják a mikroelemeket, - mint pl. mangán, kobalt, molibdén, réz -, amik kis mennyiségben számos hiánytünetre lehetnek jó hatással.
Az algák a természetben a legmagasabb arányban tartalmaznak jódot, ami egyedülálló. A jód nélkülözhetetlen az egészséges pajzsmirigy működéséhez, ami a test aktív állapotáért felelős hormonokat (tiroxin, tri-jód-tironin) termeli.
Ami a vitaminokat illeti, a tengeri halak és algák a vitaminokat is változatos formában és nagy mennyiségben tartalmazzák. Széles spektrumban tartalmazzák az összes szükséges vízben és zsírban oldódó vitaminokat.
Ha mindenki számára javasolt a halkonzerv és algatermékek fogyasztása, miért szűrhetőek az Íztenger webáruház termékei különböző igények szerint?
A bevezető szövegben lévő információk is azt erősítik, hogy bármilyen igénnyel – diéta, egészségmegőrzés, sport, ételallergia stb. -, bármilyen életkorban kezdjük el fogyasztani a tengeri halakat és az algákat, csak is előnyösen befolyásolhatja a szervezetünk működését természetes tápanyag-összetevőiknek köszönhetően.
Emellett azt gondoljuk, hogy vannak kisebb különbségek a termékek összetevői között, amire érdemes felhívnunk a figyelmet. Az a szándék vezetett minket, hogy azzal is segítjük vásárlóink döntését, választását, hogy a termékekről minél több információt elemezve, megkeressük azokat a termékeket, amik a különböző felhasználói igényeknek a leginkább megfelelhetnek.
Tehát tekintsd a mi javaslatainkat irányelveknek, de merj eltérni is ezektől, és nyugodtan vedd le a virtuális polcról azokat a termékeket, amiket mi más szempontok alapján soroltunk be egy másik csoport számára javasolt termékkörbe!
Ínyenc vásárlóinknak ajánljuk
Gourmet vásárlóink számára válogattuk össze azokat a különleges fogásokat, amelyek vagy ízesítésükben, vagy feldolgozásban vagy minőségi anyaghasználatában igazi gasztroélményekkel kecsegtetnek. Tehát választásunkat az íz és a minél magasabb minőségi összetevők megtalálása irányította.
Néhány ajánlott halkonzerv, -pástétom és algatermék:
Makrélakonzerv speciális portugál ízesítéssel bio extra szűz olívaolajban kétszeres díjnyertes
Roskoff-i hagyma- és algaconfit
Tsukudani royal kombu algából tradícionális japán ízesítő
Ventresca tonhalkonzerv bio olívaolajban gluténmentes
Egészségtudatos vásárlóinknak ajánljuk
Különösen figyeltünk arra, hogy a magas fehérjetartalom alacsony össz-zsírral, alacsony szénhidráttartalommal, magas ásványi- és nyomelemkoncentrációval és sok vitaminnal párosuljon. Lehetőség szerint ügyeltünk az alacsony nátriumtartalomra (sós tengeri algák esetében a külső sótartalom áztatással, öblítéssel csökkenthető, így ezt nem vettük figyelembe).
Az algatermékek vegyes fogyasztása kiemelten is egészségtudatos életmódot jelent, hiszen sok olyan molekuláris komponenst tartalmaznak, ami miatt rendszeres fogyasztásuk hatással van számos betegség tüneteinek csökkentésére. Pl. magas vérnyomás, magas vércukorszint csökkentése, a koleszterinszint optimalizálása, a bélrendszer egészségének fenntartása stb. Ezért mindenfajta algát szívesen javaslunk egészségtudatos vásárlóinknak.
Néhány ajánlott algatermék, halkonzerv és halpástétom:
Dulse szárított vörösalga-pehely bio
100% algabacon vegán gluténmentes
Tonhalkonzerv olívaolajban különféle paprikákkal vinaigrette szószban
Makrélakonzerv bio extra szűz olívaolajban
Fogyókúrázó, vagy bármilyen diétát követő vásárlóinknak ajánljuk
Ebben az esetben arra koncentráltunk, hogy azokat a termékeket válasszuk ki, amiknek alacsony az energiatartalma. Ezért találhattok itt olyan halkonzerveket, amik nem olívaolajban, hanem ásványvízben, vagy alacsony sótartalmú vízben vannak eltéve, hogy ezzel is meg lehessen takarítani a pluszként bevitt kalóriákat.
A fogyókúrákra kedvezően hatnak az algák. Kutatások igazolják, hogy az alga fogyasztása amellett, hogy nagyon alacsony felszívódó szénhidrátmennyiséget tartalmaz, növeli a teltségérzetet és támogatja az intenzív diéta eredményességét. Emiatt az algatermékek fogyasztása a fogyókúrázók számára kiemelten javasolt.
Néhány ajánlott halkonzerv, -pástétom és algatermék:
Tonhal steak vízben alacsony kalóriatartalommal
Valflor tonhalkonzerv "Monchique" ásványvízben
Tonhalkonzerv kókuszolajban mazsolával és rozmaringgal
"Sea bean" tengeri algafajta tengervízben eltéve bio
Sportolók számára ajánljuk
Sportolók esetében a magas fehérjetartalom mellett kiemelten fontos a magas energiatartalom, hogy a test kellő energiával rendelkezzen a sporttevékenységhez, és az azt követő regenerálódáshoz. Így a sportolók esetében nem kell félni a magasabb össz-zsír tartalmú termékektől, akár a halból, akár a hordozó olívaolajból származnak is.
Ügyelni kell a magas telítetlenzsír-tartalomra, mert az izommunka során sok szabadgyök keletkezik. Emellett a keringési rendszer karbantartása szempontjából is érdemes építeni ezekre az összetevőkre.
Az algák hatása kiemelt a sportban, hiszen a rendszeres izzadással együtt járó ásványianyag-vesztés, nyomelem és kifejezetten a jód pótlása kulcsfontosságú a regenerálódáshoz és az aktivitáshoz, ezért az alga fogyasztása erősen ajánlott.
Néhány ajánlott algatermék, halkonzerv és -pástétom:
Tonhalkonzerv olívaolajban kolbásszal és hagymával
Fattyúmakréla-konzerv olívaolajban
Óceán - 3-féle - szárított algapehely
Tortillachips algával "lágy chili" ízesítéssel
Gondos édesanyáknak ajánljuk
Mindannyian tudjuk, hogy az édesanyák mindenből a legjobbat és legtöbbet szeretnék gyermekeiknek megadni, és ez már a családtervezés időszakában is így lehet! Érdemes ugyanis arra is figyelmet fordítaniuk, hogy például az omega-olajoknak már a fogantatás előtti időkben is óriási hatása van a petesejtek sejthártya szerkezete, belső működése szempontjából, valamint a beágyazódást elősegítő méhnyálkahártya-vastagságával kapcsolatban.
Ha megtörtént a beágyazódás, az intenzív fejlődés szakaszában az ásványi anyagok utánpótlása nélkülözhetetlen. Csakúgy, mint a legtöbb vitamin, vagy a telítetlen zsírok jelenléte, ami többek közt a gerincvelő záródásában, és az idegrendszer fejlődésében is kulcsszerepet játszik. Tehát már az embrionális szakasz előkészítése és lezajlása alatt is nagy szükség van a tenger ajándékaira.
A gyermek testi és értelmi fejlődése is sokban múlik ezeken a komponenseken, így minden hal- és algaétel segíti az egészséges fejlődésüket. A halkonzervek sokat segíthetnek ízükkel, hogy megszerettessük a gyerekekkel a hal ízét, így a fehérjéket változatosabb formában biztosíthatjuk a számukra.
Emiatt olyan termékeket javasoltunk, amik előnyös tápanyagtartalmuk, és kiemelten magas minőségük mellett az ízüket tekintve nem fűszeresek, ami könnyebben elfogadható a gyerekek számára.
Több olyan termékünk is van, amelyek kifejezetten gyerekeknek készültek, amit már a csomagolásuk és grafikájuk is jelez pl. algás ostya vagy az original ízű algás tortillachips. A haltermékek közül kifejezetten a „Good boy” márkát javasoljuk, ahol a termékcsalád emblémája egy kisfiú, így a gyerekeknek is könnyebb azonosulni a termékkel.
Néhány ajánlott algatermék, halkonzerv és -pástétom:
Tortillachips algával "original" ízesítéssel gluténmentes, vegán
Szardíniapástétom gluténmentes
Szálkamentes szardíniakonzerv bio extra szűz olívaolajban
Szenior korú vásárlóinknak ajánljuk
A szenior kor elérésével még nagyobb fontossággal bír az egészséges táplálkozás. Különösen érdemes ügyelni a szükséges, és egyben elégséges tápanyag bevitelére, az egészséges komponensekre, a magas ásványianyag-tartalomra, az alacsony szénhidrát- és sótartalomra.
Emellett kiemelten fontos az öregedés lassítása szempontjából a magas omegaolaj- és vitamintartalmú élelmiszerek fogyasztása, hiszen a vitaminok is antioxidánsok a szervezet számára. Ezért javasoltunk az egészségtudatos vásárlók számára ajánlott termékekhez hasonlóakat azzal a különbséggel, hogy jobban ügyeltünk az alacsony energiatartalomra is (testsúly és egyensúly megőrzése érdekében).
Néhány ajánlott halkonzerv, -pástétom és algatermék:
Court-bouillon fűszerkeverék algával
100% algatészta tagliatelle formátumban
Tőkehalkonzerv fokhagymás olívaolajban
Tonhalkonzerv olívaolajban csicseriborsóval
Környezettudatos vásárlóinknak ajánljuk
A környezetünkben zajló rohamos változások – különösen a klímaváltozás, az élőhelyek megszűnése, a biodiverzitás csökkenése és a tengerek szennyeződése – miatt egyre fontosabb ügyelni arra, hogy a halászat vagy az algák termesztése fentartható körülmények közt, a természet minél kisebb károsításával történjen, és csak visszafordítható változásokat okozzon.
Ugyanez az elv érvényesül a kifogott hal, és a betakarított alga feldolgozására is! Maguknak az élelmiszerek feldolgozását végző üzemeknek is környezettudatosan kell működniük minél kevesebb szennyeződés kibocsátásával, lehetőség szerint a keletkező melléktermékek és hulladékok minél nagyobb arányú újrahasznosításával.
Az általunk forgalmazott termékeket előállító cégekkel szemben a minimum elvárásunk volt, hogy környezettudatos feldolgozási eljárást alkalmazzanak, emellett többségük fenntartható módon gondozza a termőterületeket (valamennyi algatermék esetében), és a halászati eljárások területén is a fenntarthatóságot preferálja, és ilyen minősítésekkel is rendelkezik.
Néhány ajánlott halkonzerv, -pástétom és algatermék:
Tonhal steak fenntartjható halászatból
Csőröscsuka konzerv fűszeres olívaolajban
Vörösalga pesto paradicsommal és Espelette paprikával
Tengeri só algával fűszerkeverék
Sea lettuce tengeri algapehely bio
BIO / ökológiai gazdálkodásból származó termékeket keresők számára ajánljuk
A bio gazdálkodás jól ismert jellemzője, hogy a termékek előállítói a természeti folyamatokat minél kisebb mértékben befolyásolják, és lehetőség szerint a termelésben a vegyszerek használatát is mellőzzék.
Az algatermesztésben a vízminőségre és a fent említett körülményekre a francia és angol vízügyi hatóságok felügyelnek, a megfelelő napfénymennyiségről pedig a természet gondoskodik pl. a francia algatermékek termelési helye Európa legnagyobb természetesen vad algamezője.
A halkonzervek és halpástétomok esetében a termelők más forrásokból származó bio összetevőket használnak a vegyszermentesség megőrzése érdekében. A „BIO” minősítés az Európai Unió zöld levél emblémája a legtöbb BIO terméken megtalálható, más esetben a „biológiai gazdálkodásból származó” vagy „organikus” jelző mutatja a felhasznált anyagok minőségét és a feldolgozás módját.
Fontos megemlíteni, hogy míg a BIO termelésben a vegyszermentesség mellett megengedett pl. szervestrágyázás vagy akár növényi főzetek használata, addig az „ökológiai” vagy „ökodinamikus” gazdálkodásból származó termékek – különösen az olívaolajok – még kevésbé érintettek az ember által, ezért a Bio kategóriánál is természetesebb értékeket és beltartalmat hordoznak pl. „Demeter-minősítés” (biodinamikus kategória).
Néhány ajánlott bio halkonzerv, halpástétom és algatermék:
Szálkamentes szardíniakonzerv bio extra szűz olívaolajban
Tonhalkonzerv bio olívaolajban gluténmentes