Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egészséges iskolai uzsonna gyerekeknek

Egészséges iskolai uzsonna gyerekeknek
Újra itt az iskolakezdés, ami mindig nagy feszültséggel jár szülőknek, gyerekeknek egyaránt. Kinőtt ruhák, új füzetek és íróeszközök, ahány tantárgy, annyi elvárás, szülői értekezlet…

És hogyan készíthetek egészséges iskolai uzsonnát könnyedén?

Az iskolakezdés "alap" beszerzései mellett a mindennapi vásárlás és aggódás is gyakori, hogy milyen egészséges uzsonnát csomagolhatunk gyermekeinknek, hiszen az uzsonna összetevői nagyban befolyásolják a gyerek koncentrációját, energiáját, jóllétét.

Az egészséges halkészítmények – hal- és tenger gyümölcsei konzervek, pástétomok, rilettek - jó választás lehet az iskolai uzsonnához, mivel a hal gazdag fehérjében, omega-3 zsírsavakban és fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a D-vitamin és a jód. 

Emellett a halkonzervek, pástétomok és rilettek könnyen beszerezhetőek – online vásárlás, egynapos szállítási határidővel -, sokáig tárolhatóak (nem igényel hűtést, 2-5 év eltarthatóság), így egyszerre hosszabb időszakra is bevásárolhatunk.

Ráadásul könnyedén finom uzsonnát varázsolhatunk belőlük, hiszen elég kibontani őket és pl. teljes kiőrlésű péksüteményre kenni, vagy egy wrapba csavarni. De a halkonzervekből is néhány perc alatt is ízletes kencéket készíthetünk.

A kézműves haltermékek készítői az ételallergiásokra is gondoltak, hiszen számtalan gluténmentes és bio termék is kapható az Íztenger webshopban.

A vegánoknak és a kíváncsiaknak bátran ajánljuk a nem csak egészséges, de rendkívül ízletes algakrémeket (tatárokat, pestokat, alga-hagyma konfitot vagy tsukudanit) is, amik szintén magas fehérje-, rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ezek az algakészítmények is könnyen tárolhatóak, és az elkészítésük is ugyanilyen egyszerű: csak ki kell nyitni az üveget és a krémet szendvicsbe tenni.

egészséges iskolai étkezés

3 + 1 tipp, ha a halkonzervet szeretnéd iskolai uzsonnának elkészíteni

1. Tonhal vagy lazac: a tonhal és a lazac kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak és a fehérjének. És a gyerekek könnyen megbarátkoznak a lágy ízeikkel.

2. Víz- vagy olajalapú halkonzervet válasszak? Gyakran merül fel ez a kérdés, ha a gyerekek egészségéről van szó. A vízalapú halkonzerv előnye lehet, hogy csökkenthető vele a kalória- és zsírbevitel. Az olajalapú konzervekben viszont az olaj segíti az Omega-3 zsírsavak felszívódását, és gyulladáscsökkentő komponenseket tartalmaz. Az olajos halkonzervek esetében emiatt érdemes olyan verziót választani, amiben magas minőségű olívaolaj (extraszűz, és demeter minőségű) található.

3. Halkonzerv hozzávalók: természetesen mindig érdemes ellenőrizni a konzerv címkéjét, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincsenek hozzáadott mesterséges ízfokozók, tartósítószerek vagy túlzott sómennyiség bennük.

+1 Ne feledd, hogy minden gyerek más és más ízléssel rendelkezik, így az a legfontosabb, hogy olyan halkonzervet válassz, amelyet a gyermeked szeret és elfogyaszt. Az iskolai uzsonna is része lehet az egészséges és változatos étrendnek, így próbálj meg különböző lehetőségeket kínálni, hogy megfeleljenek a gyermeked ízlésének és táplálkozási szükségleteinek.

egészséges halkonzerv kiválasztási szempontjai

Hogyan készíthetek házilag egyszerűen halpástétomot iskolai uzsonnához?

A halkonzervekből ízletes pástétomokat, riletteket, kencéket készíthetünk könnyedén. Ehhez találsz néhány ötletet receptjeink között is.

Kétféle receptet szeretnénk csak kiemelni: egy nagyon gyorsan elkészíthető tonhalpástétomot, és egy olyan receptgyűjteményt, ahol tippet kaphatsz arra, hogy többféle halból hogyan készíthetsz egyszerűen rilettet, a francia konyhaművészet egy jellegzetes ételét.

Portugál tonhalpástétom, ha szorít az idő

Halakból rilettek házilag

egészséges iskolai szendvics halkonzervből halkonzervből wrap iskolai uzsonnának

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség halkonzerv