És hogyan készíthetek egészséges iskolai uzsonnát könnyedén?
Az iskolakezdés "alap" beszerzései mellett a mindennapi vásárlás és aggódás is gyakori, hogy milyen egészséges uzsonnát csomagolhatunk gyermekeinknek, hiszen az uzsonna összetevői nagyban befolyásolják a gyerek koncentrációját, energiáját, jóllétét.
Az egészséges halkészítmények – hal- és tenger gyümölcsei konzervek, pástétomok, rilettek - jó választás lehet az iskolai uzsonnához, mivel a hal gazdag fehérjében, omega-3 zsírsavakban és fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a D-vitamin és a jód.
Emellett a halkonzervek, pástétomok és rilettek könnyen beszerezhetőek – online vásárlás, egynapos szállítási határidővel -, sokáig tárolhatóak (nem igényel hűtést, 2-5 év eltarthatóság), így egyszerre hosszabb időszakra is bevásárolhatunk.
Ráadásul könnyedén finom uzsonnát varázsolhatunk belőlük, hiszen elég kibontani őket és pl. teljes kiőrlésű péksüteményre kenni, vagy egy wrapba csavarni. De a halkonzervekből is néhány perc alatt is ízletes kencéket készíthetünk.
A kézműves haltermékek készítői az ételallergiásokra is gondoltak, hiszen számtalan gluténmentes és bio termék is kapható az Íztenger webshopban.
A vegánoknak és a kíváncsiaknak bátran ajánljuk a nem csak egészséges, de rendkívül ízletes algakrémeket (tatárokat, pestokat, alga-hagyma konfitot vagy tsukudanit) is, amik szintén magas fehérje-, rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ezek az algakészítmények is könnyen tárolhatóak, és az elkészítésük is ugyanilyen egyszerű: csak ki kell nyitni az üveget és a krémet szendvicsbe tenni.
3 + 1 tipp, ha a halkonzervet szeretnéd iskolai uzsonnának elkészíteni
1. Tonhal vagy lazac: a tonhal és a lazac kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak és a fehérjének. És a gyerekek könnyen megbarátkoznak a lágy ízeikkel.
2. Víz- vagy olajalapú halkonzervet válasszak? Gyakran merül fel ez a kérdés, ha a gyerekek egészségéről van szó. A vízalapú halkonzerv előnye lehet, hogy csökkenthető vele a kalória- és zsírbevitel. Az olajalapú konzervekben viszont az olaj segíti az Omega-3 zsírsavak felszívódását, és gyulladáscsökkentő komponenseket tartalmaz. Az olajos halkonzervek esetében emiatt érdemes olyan verziót választani, amiben magas minőségű olívaolaj (extraszűz, és demeter minőségű) található.
3. Halkonzerv hozzávalók: természetesen mindig érdemes ellenőrizni a konzerv címkéjét, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincsenek hozzáadott mesterséges ízfokozók, tartósítószerek vagy túlzott sómennyiség bennük.
+1 Ne feledd, hogy minden gyerek más és más ízléssel rendelkezik, így az a legfontosabb, hogy olyan halkonzervet válassz, amelyet a gyermeked szeret és elfogyaszt. Az iskolai uzsonna is része lehet az egészséges és változatos étrendnek, így próbálj meg különböző lehetőségeket kínálni, hogy megfeleljenek a gyermeked ízlésének és táplálkozási szükségleteinek.
Hogyan készíthetek házilag egyszerűen halpástétomot iskolai uzsonnához?
A halkonzervekből ízletes pástétomokat, riletteket, kencéket készíthetünk könnyedén. Ehhez találsz néhány ötletet receptjeink között is.
Kétféle receptet szeretnénk csak kiemelni: egy nagyon gyorsan elkészíthető tonhalpástétomot, és egy olyan receptgyűjteményt, ahol tippet kaphatsz arra, hogy többféle halból hogyan készíthetsz egyszerűen rilettet, a francia konyhaművészet egy jellegzetes ételét.
Portugál tonhalpástétom, ha szorít az idő
Halakból rilettek házilag