Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöld fokhagymaszár – egy igazi mediterrán íz

Zöld fokhagymaszár – egy igazi mediterrán íz
Antipasti friss, üde ízekkel, ami jellegzetesen spanyol, és egészséges is.

Képzeld el, hogy egy nyári este, finom spanyol borral a kezedben, olívás kenyérrel mártogatsz egy friss, üde ízű antipastit, ami egyszerre emlékeztet a fokhagymára és mégis valami sokkal lágyabbra, zöldebbre. Ez az élmény most már otthon is elérhető, hiszen nálunk is kapható az, amit a spanyol konyha már régóta jól ismer: a zöld fokhagymahajtás.

 

Mi is az a zöld fokhagymaszár, és miért különleges?

Miközben a magyar konyha alapeleme a fokhagyma, a fokhagymaszár (vagy fokhagymahajtás) még mindig méltatlanul ismeretlen itthon. A legtöbb piacon nem is kapható, pedig:

  • Íze kellemesen enyhébb, zöldesebb, mint a hagyományos fokhagymáé,
  • Frissen szedve is, vagy olajban eltéve is fantasztikus antipasti alapanyag,
  • Roppanós, mégis lágy textúrája remekül illeszkedik salátákhoz, tapasokhoz, vagy akár főételekhez is.

 

A spanyol konyha egyik titkos alapanyaga

Spanyolországban a zöld fokhagymaszár régóta kedvelt összetevője a tapas bárok és a házi konyhák világának:

  • Tojásos fogások: például fokhagymaszárral ízesített tortilla española,
  • Párolt vagy grillezett zöldségkeverékek részeként, ahol különleges ízmélységet ad,
  • Tengeri herkentyűk mellé tálalva, olívaolajon megpirítva – ahol kiemeli a tengeri ízek természetességét.

 

Egészséges étel, ami élménnyé teszi a mindennapokat


A zöld fokhagymaszár nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is:

  • Antibakteriális hatású, mint a hagyományos fokhagyma,
  • Vitaminokban gazdag, különösen A-, C- és K-vitamin forrás,
  • Könnyebben emészthető és kevésbé intenzív, így azok is élvezhetik, akik érzékenyebbek a fokhagymára.

 

Felhasználási tippek otthonra – spanyol életérzés percek alatt


Ha szeretnél spanyol életérzést otthon megteremteni, a zöld fokhagymaszár tökéletes választás. Íme néhány ötlet:

Tapas tálban

Párosítsd a zöld fokhagymaszárat aszalt paradicsommal, olívával és fokhagymás rillette-el,
Kínálj mellé friss bagettet vagy pirított kenyérszeletet.

Omlettbe vagy rántottába keverve

Vágd apróra és keverd bele a tojásba – gyors, mégis különleges reggeli.

Mediterrán saláta extra lendülettel

Dobd fel vele a tésztasalátát, quinoás tálat vagy bármilyen zöldsalátát.

Sajttál kísérőjeként

Remekül működik lágy sajtokkal, például brie-vel vagy camembert-rel.

Szószként abbahagyhatatlan

Készítsd el vele a híres chimichurri szószt, vagy pestoként is nagyszerűen feldobja az ételeket.

 

Hol szerezhető be?

A jó hír: nem kell spanyol gasztroboltokat kutatnod – nálunk már elérhető online a prémium minőségű, kézműves Carcar zöld fokhagymaszár konzerv formában.

Ez a termék Spanyolországból Navarra régiójából származik, ahol a zöld fokhagyma első, legzsengébb hajtásait (ajos tiernos) szüretelik le, mert ezek a fokhagymaszárak különösen finomak, zsengék, enyhébb és édeskésebb ízűek. Kíméletesen konzerválják, hogy így őrizzék meg természetes ízét és roppanósságát. Kiváló választás, ha valami nem mindennapi, jellegzetesen mediterrán, emellett egészséges ételt szeretnél.

 

Mediterrán ízek online – minden egy kattintásra


A prémium konzervek világa nem unalmas – sőt, egyre több gasztrorajongó fedezi fel, hogy egy-egy különleges termék, mint ez a zöld fokhagymaszár, élménnyé teheti a hétköznapi vacsorát. Emellett ajándéknak, vendégvárónak vagy saját örömödre is tökéletes választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: tapas hozzávalók zöldség konzerv

Kapcsolódó tartalmak