Lehet, hogy elsőre nem a tengeri alga jut eszedbe, amikor a reggeli smoothie alapanyagaira gondolsz, de ha elolvasod a cikket, meglátod, miért javasolják a táplálkozási szakemberek, hogy kísérletezzünk ezzel a rendkívül egészséges hozzávalóval.
Miért adjunk tengeri algát a smoothie-hoz?
A tengeri alga a természet egyik szuperélelmiszere, egy igazi erőforrás. Mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van: ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, esszenciális amino- és zsírsavakat, antioxidánsokat, rostot, fehérjét.
És ha ez még nem lenne elég: koleszterinmentes, nagyon alacsony zsír- és szénhidráttartalmú. A tengeri alga a szervezet méregtelenítő folyamatait is támogatja, emellett táplálja és regenerálja a testünket.
Ha a táplálkozáson kívül az is fontos számodra, hogy honnan származik az adott élelmiszer, és hozzájárul-e a Föld túléléséhez, akkor érdemes tudnod:
- az alga a fákon kívül a Föld egyik tüdője,
- nem igényel további vizet a növekedéséhez,
- megköti a széndioxidot a légkörből,
- és a Föld oxigénjének több, mint 50%-t termeli.
Az alga fent említett pozitív tulajdonságainak köszönhetőn fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk, hogy folyamatosan el tudjuk látni testünket a szükséges elemekkel. Ha hiánytünetek jelentkeznek, azt nem tudjuk egyik napról a másikra hirtelen megoldani, ezért fontos, hogy életmód szinten iktassuk be az algákat a táplálkozásunkba.
A tengeri algákat sokféleképpen el lehet készíteni étel formájában vagy fűszerként használni az ételek elkészítésénél. Hogy melyik algát hogyan készítheted el, mi a jellemzőjük, melyik milyen ételhez a legideálisabb, ezekben a cikkeinkben olvashatod el. De böngészhetsz receptjeink között is.
A fenti tippeken kívül a tengeri alga kiváló kiegészítője lehet gabonaféléknek, desszerteknek és turmixoknak, smoothie-knak is, hogy tápláló itallal kezdhessük a napot.
De mi a helyzet a tengeri alga ízével a smoothie-ban?
Rendben, értem, hogy az alga fontos az egészség szempontjából. De vajon meg tudom majd inni az íze miatt?
A legtöbben ettek már sushit – nori algalappal -, ezért könnyen gondolhatják, hogy minden alga ugyanilyen ízű, olyan tengerre, halra emlékeztető. Hát hogy jönne ez a turmixba???
De az algák rendkívül sokfélék – formára, állagra, méretre - és ennek megfelelően az ízük is rendkívül különböző. Ugyanúgy, mint ahogy a sárgarépa és a paszternák is gyökérzöldség, mégis eltérő az ízük. Ezért érdemes többféle algával is megismerkedni, hogy megtaláljuk azt az ízt és állagot, ami nekünk a leginkább megfelel. A különböző algákról ebben a cikkben olvashatsz többet.
Ezen kívül mivel minden algának rendkívül magas a tápanyagtartalma, csak kis mennyiséget kell belőlük fogyasztani: 3-5 g alkalmanként. Emiatt az alga íze nem fogja eluralni a turmix ízét, csak kiemeli a különböző alkotóelemekét.
Ha még ez sem győzött meg, akkor áztasd be néhány percre a szárított algát gyümölcslébe, teába vagy más folyadékba, így egészen biztosan hígítod az adott alga saját ízét.
TIPP: A legnépszerűbb smoothie összetevők az algák közül a vörös alga – dulse , amit szárított pehely formájában is megvásárolhatsz, így könnyen felhasználhatod bármilyen turmixban te is.
JÓ TANÁCS: Ha kifejezetten méregtelenítés céljából szeretnéd az algát fogyasztani, fontos, hogy figyelj a származási helyére. Válassz mindenképpen bio minőségű és inkább az Európai Unióból származó szárított algát!
És jöjjenek a receptek, amiknek a részletes leírását recept oldalunkon találod meg.
Nori alga, csokoládé és gyömbéres smoothie