Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tengeri alga smoothie – egészség és ízélmény

Tengeri alga smoothie – egészség és ízélmény
Olvasd el, hogy az alga milyen módon adhat hozzá kiváló tápanyagokat és ásványi anyagokat, valamint új érdekes ízeket a turmixokhoz! 

Lehet, hogy elsőre nem a tengeri alga jut eszedbe, amikor a reggeli smoothie alapanyagaira gondolsz, de ha elolvasod a cikket, meglátod, miért javasolják a táplálkozási szakemberek, hogy kísérletezzünk ezzel a rendkívül egészséges hozzávalóval.


Miért adjunk tengeri algát a smoothie-hoz?


A tengeri alga a természet egyik szuperélelmiszere, egy igazi erőforrás. Mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van: ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, esszenciális amino- és zsírsavakat, antioxidánsokat, rostot, fehérjét. 
És ha ez még nem lenne elég: koleszterinmentes, nagyon alacsony zsír- és szénhidráttartalmú. A tengeri alga a szervezet méregtelenítő folyamatait is támogatja, emellett táplálja és regenerálja a testünket. 


Ha a táplálkozáson kívül az is fontos számodra, hogy honnan származik az adott élelmiszer, és hozzájárul-e a Föld túléléséhez, akkor érdemes tudnod: 

  • az alga a fákon kívül a Föld egyik tüdője,
  • nem igényel további vizet a növekedéséhez,
  • megköti a széndioxidot a légkörből,
  • és a Föld oxigénjének több, mint 50%-t termeli.

alga a föld tüdeje

Az alga fent említett pozitív tulajdonságainak köszönhetőn fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk, hogy folyamatosan el tudjuk látni testünket a szükséges elemekkel. Ha hiánytünetek jelentkeznek, azt nem tudjuk egyik napról a másikra hirtelen megoldani, ezért fontos, hogy életmód szinten iktassuk be az algákat a táplálkozásunkba.


A tengeri algákat sokféleképpen el lehet készíteni étel formájában vagy fűszerként használni az ételek elkészítésénél. Hogy melyik algát hogyan készítheted el, mi a jellemzőjük, melyik milyen ételhez a legideálisabb, ezekben a cikkeinkben olvashatod el. De böngészhetsz receptjeink között is.


A fenti tippeken kívül a tengeri alga kiváló kiegészítője lehet gabonaféléknek, desszerteknek és turmixoknak, smoothie-knak is, hogy tápláló itallal kezdhessük a napot.

De mi a helyzet a tengeri alga ízével a smoothie-ban?

Rendben, értem, hogy az alga fontos az egészség szempontjából. De vajon meg tudom majd inni az íze miatt?
A legtöbben ettek már sushit – nori algalappal -, ezért könnyen gondolhatják, hogy minden alga ugyanilyen ízű, olyan tengerre, halra emlékeztető. Hát hogy jönne ez a turmixba???


De az algák rendkívül sokfélék – formára, állagra, méretre - és ennek megfelelően az ízük is rendkívül különböző. Ugyanúgy, mint ahogy a sárgarépa és a paszternák is gyökérzöldség, mégis eltérő az ízük. Ezért érdemes többféle algával is megismerkedni, hogy megtaláljuk azt az ízt és állagot, ami nekünk a leginkább megfelel. A különböző algákról ebben a cikkben olvashatsz többet.


Ezen kívül mivel minden algának rendkívül magas a tápanyagtartalma, csak kis mennyiséget kell belőlük fogyasztani: 3-5 g alkalmanként. Emiatt az alga íze nem fogja eluralni a turmix ízét, csak kiemeli a különböző alkotóelemekét.


Ha még ez sem győzött meg, akkor áztasd be néhány percre a szárított algát gyümölcslébe, teába vagy más folyadékba, így egészen biztosan hígítod az adott alga saját ízét. 


TIPP: A legnépszerűbb smoothie összetevők az algák közül a vörös alga – dulse , amit szárított pehely formájában is megvásárolhatsz, így könnyen felhasználhatod bármilyen turmixban te is. 


JÓ TANÁCS: Ha kifejezetten méregtelenítés céljából szeretnéd az algát fogyasztani, fontos, hogy figyelj a származási helyére. Válassz mindenképpen bio minőségű és inkább az Európai Unióból származó szárított algát!


És jöjjenek a receptek, amiknek a részletes leírását recept oldalunkon találod meg.

Nori alga, csokoládé és gyömbéres smoothie

Spirulina acerolával és piros bogyós gyümölcsökkel smoothie

Wakame alga, spirulina és zöld levelek smoothie

Tartalomhoz tartozó címkék: alga egészség