Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi mindenre lehetnek jók a különböző fajtájú algák?

2022. 05. 13. 13:47:47
Mi mindenre lehetnek jók a különböző fajtájú algák?

Milyen hozzáadott értékkel és kedvező egészségügyi hatással járhat a különböző fajtájú algák szervezetbe juttatása? Melyek egyáltalán azok az algák, amelyeket hasznos lehet fogyasztani? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

Azzal a kis kiegészítéssel, hogy a nálunk beszerezhető algatermékek is kedvezően hatnak a szervezetre. A cikkben egyfajta kiegészítésként szerettük volna megmutatni, milyen sokrétű formában és módon támogathatja az alga fogyasztása az egészséget.

Spirulina

Talán a legismertebb algák közé tartozik, amit kék algaként is szokás emlegetni.  Fontos tudni vele kapcsolatban, hogy rendkívül tápanyagdús, tehát roppant mód egészséges a rendszeres fogyasztása. Többek között az erős antioxidáns, segít megkötni a káros szabadgyököket, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Ezzel együtt a Spirulina szervezetbe juttatásával eredményesen csökkenthető a vérnyomás, az allergiás nátha tüneteivel együtt. Sőt, a tudatos fogyasztásával hatékonyan kontrollálható a vércukorszint, emellett pedig az izomerő és az állóképesség pozitív irányba történő befolyásolásában is segíthet. A spirulina alga így szárított formában is fontos és nélkülözhetetlen tápanyagokat juttat a szervezetbe, legfőképpen mikorelemek, ásványi anyagok és fehérjék utánpótlását képes biztosítani. A spirulina fehérjetartalma egyedülálló, fehérjéinek minősége pedig a legjobbak közé tartozik. 100g spirulinában akár 60-70%-os is lehet a fehérje mennyisége!

Spirulina, Nori (Porphyra Spirulina) algapehely bio

 Chlorella

Zöld algaként is nevezett alga típus, amelynek az ismertsége valamelyest elmarad talán a Spirulina népszerűségéhez képest. Holott hasonlótan fontos szerepet tölthet be a test fenntartható egészségi állapotát tekintve.

Annál is inkább, mivel a Chlorella a szervezet tisztításának és méregtelenítésének rendkívül fontos eszközeként hasznosulhat. Olyannyira, hogy a szervezetben lerakódott mindenféle káros anyagok kivezetésében is hathatós szerepet játszhat.

Beleértve a testsúlycsökkentést gátló anyagokat, vagy az érrendszer állapotára veszélyes lerakódásokat. Ráadásul a Chlorella sejtregeneráló hatással is bír, ami további érv lehet a rendszeres fogyasztása mellett.

Lithothanium collaroides

Másnéven kő alga. Legfontosabb hozzáadott értéke, hogy a szervezetbe juttatásával a csontok, bőr, haj, körmök, izmok állapota erősíthető. Annak is köszönhetően, hogy a szervezet számára kiemelten fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz.

Sőt, a Lithothanium collaroides esetében nemcsak az ásványi anyagok és nyomelemek kifejezetten magas koncentrációját érdemes kiemelni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fogyasztásával ezek a jótékony anyagok magas felszívódási aránnyal hasznosulhatnak a testben.

Haematococcus pluvialis

Amiért fontos megemlíteni, az a benne megtalálható legerősebb antioxidáns, név szerint az Asztaxanthin. Az Asztaxanthin ugyanis nem véletlenül a legtöbbek által ismert az antioxidánsok közül.

Amiért előnyös lehet a szervezetbe juttatni, hogy hatékonyan segíti az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját. Szintén egy olyan tényező, amelynek fényében megérheti fontolóra venni ennek az alga fajtának a beszerzését, valamint a fogyasztását.

Barna alga

Barna algát fogyasztva eredményesen segíthető elő a hormonműködés, mégpedig az anyagcsere folyamatokkal együtt. Kulcsfontosságú vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket tartalmaz. Külön érdemes kiemelni a szerves jódot, amely a szervezet jód hiányának a pótlása kapcsán bírhat hozzáadott értékkel.

Elvégre a jódra a pajzsmirigy mellett olyan szerveknek is kiemelt szüksége van, mint a vesék, a mellékvesék, a máj és a hasnyálmirigy, a szív, vagy többek között az agy-központi idegrendszer. Egyébiránt a kismamáknak a szoptatás ideje alatt még több jódra van szüksége, mint egyébként.

További érv lehet a barna alga fogyasztása mellett, hogy az anyagcserét is segíthet szabályozni. Ezáltal hathatós szerepet tölthet be nemcsak a testsúly fenntartásában és szabályozásában, de pajzsmirigy betegeknek kimondottan ajánlott lehet a rendszeres fogyasztása.

Amire a különféle alga típusok fogyasztása kapcsán érdemes figyelni:

Zöld alga,lapok, nori

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is hangsúlyoztuk, a szárított alga kedvezőbb formája lehet az algafogyasztásnak a por és kapszula formátummal szemben. Leginkább a magasabb arányú felszívódás és hasznosulás fényében.

Nem árt persze odafigyelni arra is, hogy a választott alga termékek ne csak egészségesek, hanem finomak is legyenek. Érdemes ennek alapján megnézni az alga termékeink kínálatát, amelyek könnyen fogyasztható, ízletes formában járulhatnak hozzá a tartós egészséghez.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: alga egészség