Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért jó, ha miso levest eszel?

Miért jó, ha miso levest eszel?
Szinte már közhelynek számít, hogy a japánok hosszan és ráadásul egészségben élnek; és számos szakember szerint ennek oka a táplálkozásukban keresendő. 

Melyek a miso leves egészségre gyakorolt hatásai?

A japánok étrendje kiegyensúlyozott, hiszen sokféle halat, tenger gyümölcseit esznek (omega-3 zsírsav), tengeri algafélét, teljes kiőrlésű gabonát, rizst, szóját és sokféle zöldséget fogyasztanak, vörös húsokat pedig ritkán. Emellett az egészséges étkezésre már nagyon fiatalon rászoktatják a gyerekeket otthon és az iskolákban is.

A sok egészséges étel között van egy olyan recept, amit mindhárom főétkezésnél használnak: ez a miso leves.  A miso leves is számtalan alapanyagból, ízesítéssel készülhet, de ami mindben közös, hogy az alapja a dashi, ami:
engeri algából - leggyakrabban wakamé és kombu royal algából,
- és halból (szardíniából és tonhalból) főzött leves.
Ehhez teszik hozzá a miso pasztát (ami erjesztett szójapaszta.)

A többi hozzávalót az adott évszakban termő zöldségekből választják ki. Törekszenek arra, hogy az alapanyagok eltérő jellegűek legyenek. Például az erős ízt a lágy ízzel, a könnyűt (alga) a leves aljára leszállóval (burgonya), így teremtve egyfajta kontrasztot, ami a telt ízt eredményezi. 


De miért is érdemes ilyen sokszor fogyasztani a miso levest?

1. Serkenti az emésztést

És mi ennek a titka? A miso leves egyik alapja a szójapaszta egy fermentált összetevő, ami számos esszenciális aminosavat és olyan jótékony baktériumot tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek az emésztési folyamat megfelelő működéséhez. Ezek a „barátságos” baktériumok segítenek egyensúlyban tartani a bélflórát, és küzdenek a gyomor- és a bélrendszer gyulladásos megbetegedései ellen.

Emellett a miso leves segíti a hasznos tápanyagok felszívódását, és korlátozza a káros mikroorganizmusok és baktériumok képződését és szaporodását. 

A harmadik elem, amivel támogatja az emésztést, az a magas rosttartalom - tengeri algának köszönhetően -; ezen kívül lúgos kémhatású, ami segít fenntartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát így csökkentve pl. a puffadás és a székrekedés kialakulását. 

2. Csökkenti a koleszterinszintet

A miso paszta gazdag lecitinben, ami képes erősíteni az ereket és hozzájárul a koleszterintszint csökkenéséhez. 

A misonak - a hal mellett – magas az omega-3 zsírsav-tartalma is, ami szintén jó irányban befolyásolja a koleszterinszintet, és támogatja a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet.

3. Javítja az immunrendszer működését

A miso leves összetevői különösen gazdagok probiotikus baktériumokban és antioxidánsokban, amik támogatják az immunrendszer működését. Véd a különböző fertőzésektől, sőt még bizonyos ételérzékenységeket is segít mérsékelni. 

És, ha mindez nem lenne elég, még méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Fogyasztása támogatja a máj méregtelenítését, és a szervezet megtisztítását a szabad gyököktől és a nehézfémektől.

4. Ideális lehet diéta idején: alacsony kalóriatartalmú

A miso leves amellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz, bővelkedik tápanyagokban, ezért érdemes fogyasztani diéta vagy fogyókúra idején. Sok nyomelem található benne: pl. vas, réz, kalcium, kálium, nátrium, cink és mangán; és vitaminok (B2, B5, B12, K-vitamin).

5. Mellrák kockázatának csökkentése

2003-ban a japán Nemzeti Rákközpont kutatói azt javasolták, hogy napi három vagy több tál miso leves elfogyasztása csökkentheti a nőknél a mellrák kockázatát.

6. És még a bőrödet is ápolja

A miso levesben található aminosavak, enzimek és B-vitaminok segítenek a bőr és a haj ápolásában. Emellett antioxidáns-tartalma a sejtek fiatalon tartását támogatják, így hozzájárulhat bőrünk ragyogó tónusának megteremtéséhez. 

Összefoglalásként:

A miso leves tehát egy olyan élelmiszer, amely számos módon támogatja a szervezetünk megfelelő működését. Fogyasztása segít emésztőrendszerünk egészségének gondozásában, a koleszterinszint szabályozásában, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Ezenkívül számos tápanyag forrása, alacsony kalóriatartalmú, miközben fantasztikus antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. 

Ahhoz, hogy ennek az ételnek valamennyi egészségre gyakorolt előnyös hatását kiaknázhassuk érdemes a miso levest bio alapanyagokból elkészíteni, és a miso pasztát a húsleves megfőzése után hozzáadni.

Bio szárított algákat az algatermékeink között találod.

Tonhal és szardínia konzervjeink közül pedig érdemes a vízben eltett variációkat választani.

Miso leves receptjét pedig a receptjeink között találhatod meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: alga egészség