A japán kulináris kultúra egyik építőeleme: könnyű, tápláló és egészséges. Magas fehérjetartalmának és szegény zsír- és koleszterintartalmának köszönhetően egyre népszerűbb a nyugati kultúrákban is.
Az eredeti változat alapja egy a tonhalhoz leginkább hasonló hallé, de most ennek vegetáriánus változatát mutatjuk be. Ennek fő alkotóelemei a sárgarépa, hagyma, burgonya, shiitaké gomba és a tofu lesznek.
Hozzávalók 4 főre:
1 liter víz
4 kávéskanál misopaszta
200 g tofu (választható)
1 db vöröshagyma
1 sárgarépa
1 db zöldlevelű zöldség pl. zeller, mángold
evőkanál extra szűz olívaolaj
1 marék szárított shiitaké szárított gomba (választható)
2 db kisméretű burgonya
Elkészítés:
Első lépésként áztassuk be a szárított algát. Kockázzuk fel a burgonyát és pirítsuk meg (olajon és egy kevés víz hozzáadásával).
Ezután készítsük el a szószt: aprítsuk fel finomra a vöröshagymát, majd pirítsuk mérsékelt tűzön. Amint a hagyma színt kapott, öntsük fel a vízzel és forraljuk fel. Aprítsuk fel az algát, adjuk a léhez, majd vágjuk fel a sárgarépát karikákra és azt is adjuk hozzá a leveshez. Közepes lángon pároljuk 15-20 percig. A főzési idő lejárta előtt néhány perccel adjuk hozzá a „zöldeket”, azaz a mángoldot, spenótot vagy a zellerzöldet, amiket csíkokra aprítottunk.
Ezután adjuk hozzá a misopasztát, amit előtte egy kanál meleg vízen feloldunk.
A főzés végén adjuk hozzá a feldarabolt tofut, a pirított burgonyakockákat és a shiiitaké gombát, amik gazdagabbá teszik a levesünket.
Jó étvágyat!