Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könnyen betartható újévi fogadalmak?

Könnyen betartható újévi fogadalmak?
Az újév sokunk számára valami újnak a kezdetét, új szokások bevezetését jelenti. De vajon ez a legideálisabb időszak erre? Min múlik, hogy betartjuk-e fogadalmunk? Mi a sikeres fogadalmak titka?

Idén hogy lehetek sikeresebb a fogadalmaim megtartásában?

Sokan teszik most fel maguknak ezt a kérdést, hiszen a január 1-je hagyományosan a fogadalmak, az újrakezdések ideje. De mi értelme van elhatározásokat tenni, ha gyakran néhány hét vagy akár nap után is feladjuk azokat? Miért adjuk fel ezeket ilyen gyorsan? Lustaság, félelem, komolytalanság…? Semmiképpen.

A probléma legtöbbször az, hogy túl általános, nem eléggé személyre szabott elhatározásokra jutunk, mint például: „egészségesen étkezem”, „lefogyok” „mozogni fogok. Nehéz elérni olyan célokat, amik nem konkrétak, és nem tükrözik belső szükségleteinket. 

A sikeres elhatározások egyik titka, hogy olyan célokat tűzzünk ki, amik egyszerűek, világosak, megvalósíthatóak és örömet okoznak. Ha maga a cél nem igazán érdekel, vagy motivál, akkor azt nem is fogod tudni elérni!

Íme néhány ötlet könnyen betartható újévi fogadalmakra:  

1. Több egészséges és változatos étel

Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, hogy javítsunk az étrendünkön, az étkezésünk minőségén. Ezzel összefüggésben sokan szeretnének fogyni is, főleg a nagy karácsonyi eszem-iszomok után.

De sajnos nem létezik gyors megoldás, vagy varázsszer; ráadásul nincs univerzális módszer, ami mindenki számára ugyanolyan jól működne. Még akkor sem, ha ilyenkor januárban minden csatornán a bevált tippek és étrend-kiegészítők tárházát zúdítják ránk.

Kezdetnek az a legjobb, ha megismerkedsz egy új étrenddel, megtervezed azt. Például, ha időd, energiád engedi, készítsd többször el saját magad az ételed. Ehhez nálunk is találsz érdekes és egészséges recepteket receptoldalunkon.

Merj kipróbálni új recepteket, kísérletezz új ízekkel. Ilyen egészséges kalandban lehet részed, ha a tengeri algákat is felveszed az étlapra. Amellett, hogy ezek a növények rendkívül egészségesek – magas nyomelem-, vitamin-, rost- és fehérjetartalom -, nagyon finomak is. Használhatod konyhai alapanyagként a szárított algákat, vagy összedobhatsz egy gyors étkezést az alga késztermékekből, mint algatészta, algawrap, alga tatár

Emellett fontos az is, hogy koncentrálj az ételek ízére, állagára is, emiatt javasolt, hogy tedd félre ilyenkor a telefonodat, vagy kapcsold ki a tévét, és élvezd az ételt! 

2. Kelj fel a kanapéról!

A fogadalom itt nem arról szól, hogy „menj hetente 5-ször edzőterembe”, „minden nap csinálj 100 hasizom-gyakorlatot”, vagy „fuss le egy maratont”. Ezek sokszor lehetnek irreális, eleve kudarcra ítélt elhatározások. Ráadásul, ha nem sikerül kitartanunk, könnyen elkeseredhetünk, sérülhet az önbizalmunk. 

Itt az a lényeg, hogy „minden mozdulat számít”! Röviden annyi, hogy mozogjunk egy kicsit többet, gyakoroljunk egy olyan tevékenységet, amit nagyon szeretünk. Apró lépésekben gondolkozz és reális célokat tűzz ki. Például, ha még csak kezdő vagy a futásban: „fussak le egyben 2 km-t”. Vagy menjek el kirándulni, másszak fel egy dombtetőre, vagy sétáljak minden nap a kutyával egy fél órát. 

3. Élő kapcsolatok a virtuálisak helyett

A technológiai fejlesztések jelentősen megkönnyíthetik életünket, de sokszor hátráltatnak is minket. Soha nem volt még ilyen könnyű kapcsolatot létesíteni másoktól helyszíntől, időtől függetlenül legtöbbször virtuálisan. Sajnos ezek a kapcsolatok gyakran nem lesznek olyan hitelesek, tartalmasak, mint ahogyan szeretnénk.

Hiányzik egy beszélgetőpartner hangszíne, gesztusai, hozzáállása és emberi melegsége? Inkább kommunikáljunk élőben, mint virtuálisan: inkább telefonon hívjuk fel a másikat, mint hogy sms-t küldenénk neki. Inkább látogassuk meg barátainkat, családtagjainkat, ahelyett, hogy az Instagram-oldalukat néznénk meg. 

4. Köss békét!

Hasznos fogadalom lehet, ha megbocsátunk vagy bocsánatot kérünk azoktól, akiktől elhidegültünk, és akik hiányoznak nekünk. És ez még abban is segít, hogy pozitívan kezdhesd az újévet. 
Fogadd el, ha hibáztál, ismerd el, kérj őszintén bocsánatot, és bocsáss meg azoknak, akik úgy tűnik, valóban próbálják jóvá tenni, amit elkövettek. 

5. Győzz le egy félelmet … vagy kettőt!

Legyen szó kudarcról, egy kapcsolatról, pókokról, mindannyiunknak vagy olyan félelme, ami sokszor visszatart minket attól, hogy előre lépjünk, fejlődjünk

Például valaki, aki mindig is arról álmodott, hogy lesz egy saját vállalkozása, szó szerint kihagyhatja álmát, mert fél a kudarctól. Valaki, aki szerelmet keres, önként elállhat a romantikus kapcsolattól, mert attól tart, hogy egy nap majd megsérülhet lelkileg. Aki fél a repüléstől, lehet, hogy megfosztja magát egy egzotikusabb utazási élménytől. az egész életében megfoszthatja magát az utazástól!

6. Tanulj valami újat!

Rengeteg felfedeznivaló van a világon! És egyre több lehetőség a felfedezésre: internet, múzeumok, tanfolyamok… Ehhez már csak egy kis akaraterőre van szükséged!

Válassz valamit, ami mindig is érdekelt, ami motivál, ami energizál. Mindig is szerettél volna japán nyelvet tanulni? Szívesen vennél salsa, karate, festészet órákat, vagy hallgatnál művészettörténetet?

Fontos: nem kell feltétlenül tehetségesnek lenned a választott területen! Hiszen pontosan azért vagy ott, hogy tanulj, új képességeket, készségeket fejlessz ki magadban!

7. Menj vissza a gyerekkorba, és érezd jól magad!

Egy fogadalomnak nem kell leküzdhetetlen kihívásnak lennie, éppen ellenkezőleg! 
Visszatérni a gyerekkorba azt jelenti, hogy nem veszed magad mindig komolyan, sőt csinálhatsz nyugodtan butaságot is! Például: táncolni az esőben, hógolyózni, édességet enni, amíg fáj a gyomrod... Röviden: szakadj el a valóságtól, és csak légy boldog, élvezd a pillanatot. Egyébként ez remek módja a stressz csökkentésének is. 

8. Légy merész

Vedd le a páncélod, és merj megtenni új dolgokat! Próbálj ki új divatirányzatokat, egy merész frizurát. Merj sírni, ha fáj valami – jó érzés kifejezni az érzelmeidet! Merj munkahelyet váltani, ha nem vagy elégedett a munkáddal, a fizetés vagy a félelem, hogy nem találsz másikat, ne tartson vissza.

Összefoglalás

Miért okoz nehézséget az újévi fogadalmaink betartása, hiszen a saját érdekünkben választottunk, mindenféle látszólagos kényszer nélkül?

Először is, az új év önmagában nem igazi motivációs forrás. Hiszen legtöbbször csak néhány hétig elrontjuk a dátumot, majd minden megy tovább. Valójában az év megváltoztatása… nem sokat változtat!

Céljaink elérésének esélye nagyobb, ha a motivációt „belsőnek” mondjuk, vagyis bennünk gyökerezik. Ez a fajta motiváció ellentétes az úgynevezett „külsővel”, vagyis ami egy másik személytől vagy a környezettől, a társadalomtól származik. Sokkal inkább megvalósítjuk ugyanis azokat a célkitűzéseket, amik valamilyen belső szükségletünkből származnak, vagy teljesülésük örömet okoz számunkra.

Cikkünkben 8 olyan újévi fogadalmat hoztunk példának, aminek a betartása sikerrel kecsegtethet, persze csak akkor, ha ezek találkoznak a te vágyaiddal is!

Az minden esetre biztos, hogy bármilyen célt választasz is, igyekezz kis lépésekkel haladni, és ne riadj vissza a kezdeti kudarcoktól sem!

És persze mindez társaságban még szórakoztatóbb lehet, a barátok, ismerősök támogatást is nyújthatnak, és élvezetesebbé tehetnek bármilyen tevékenységet!

Ha te is azt tűzted ki célul, hogy egészségesebben étkezz, és új ízeket próbálj ki, javasoljuk, nézd meg algatermékeinket, amik nem csak vitaminokban, ásványianyagokban, rostban, fehérjében gazdagok, de még ízletesek is.

Ha többet szeretnél élőben találkozni ismerőseiddel, barátaiddal, családoddal, segítünk ízletes és izgalmas kóstolókat összeállítani halakból és tenger gyümölcseiből: hal riletteket, tapasokat, hal- és algakrémeket, algawrapot…
 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta egészség