Egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor finom ételkínálatot szeretnél egy közelgő baráti összejövetel alkalmából az asztalra varázsolni? Ez a cikk praktikus segítséget jelenthet. Máris mutatunk néhány ragyogó finomságot, amivel nem lesz nehéz elkápráztatni a vendégeket.
Tapas, avagy a modern összejövetelek újdonsült kedvence
Kóstoltad már a spanyol gasztronómia egyik hamisítatlan jellegzetességének számító finomságot? Szerencsére a Spanyolországban szinte minden bárban és étteremben előszeretettel felszolgált ínyencségek némi előkészületet követően akár a magyar otthonokban is asztalra kerülhetnek.
Mivel a mediterrán térségben szeszes italok mellé, egyfajta előételként szolgálják fel, a tapasok természetesen remek alapot jelenthetnek a baráti találkozások hangulatához. Pláne annak fényében, hogy a tapas rendkívül sokféle módon és eredménnyel készülhet. Jól illik a manapság trendi és elterjedt "fingerfood" kategóriába. Tehát akár fogadásokon is, állva, beszélgetés közben is fogyasztható. A nálunk is könnyen beszerezhető garnéla például remek alapanyag, grillezve, vagy akár rántva is jól illik az apró falatkákhoz.
Olyannyira, hogy ízlés és egyéni preferencia szerint gyakorlatilag bármiből készíthető tapas. A lényeg, hogy az ínyencségeket sikerüljön kis adagokra felosztani. Legyen szó apró szendvicsekről, halakról vagy tenger gyümölcseiről, kolbászkákról, sonka variációkról, akár némi sajttal megbolondítva. Hidd el, minden vendéged örömmel fogadja!
Tapas - miért pont ez a neve?
A szó persze, spanyol eredetű, a régebben, ha nyitott helyen étkeztek, a poharakra kisebb tányért, esetleg sonkaszeletet tettek, hogy ne szálljon bele a por, és ne másszanak bele a bogarak. A későbbiekben ezekre a tányérokra rakták aztán az apró falatokat, amit az ital mellé fogyasztottak. Mivel a fedő spanyolul tapa, szinte biztosan innen ered a tapas elnevezése.
Rilette remekművek
Könnyen lehet, hogy idehaza még kevésbé ismert fogásról van szó. Pedig a rilette kétségtelenül olyan csemege, ami ellenállhatatlan kedvencként dobhatja fel egy-egy családi vagy baráti társaság atmoszféráját.
Lényegét tekintve a rilette egy saját vagy hozzáadott zsiradékban elkészülő ételféle. Hosszan hőkezelt húsból készült pástétomnak számít. Aminek az egyik fontos sajátossága, hogy zsiradék is kerül a keverékbe.
Pontosabban fogalmazva a zsiradék rendszerint a tetejére kerül. Ez a megoldás azért lényeges, mert a zsiradék így képes elzárni a levegő és a baktériumok útját. Tehát segít meghosszabbítani az eltarthatóságot. Valójában egyfajta természetes hústartósítási eljárásról van szó, amelyek napjainkban ismét reneszánszukat élik. A két eljárás hasonló, hiszen a rilette-készítés alapjai nagyrészt megegyeznek a konfitálással.
Fontos kiemelni, hogy számos tengerrel rendelkező országban pl. Franciaországban, nagy hagyománya van a halból készített riletteknek. Ezek alapanyaga lehet hétköznapibb, gyakrabban fogyasztott halféle, mint például a szardínia, tonhal, tőkehal, makréla, vagy akár különlegesebb halféle - tengeri sügér - és tenger gyümölcsei pl. borotvakagyló.
A halból készült riletteknek előnye a húsból készültekkel szemben, hogy nem kell olyan hosszú ideig főzni, hamar elkészülnek, így az értékes tápanyagok is jobban megőrződnek bennük. Fejedelmi finomságok, amelyekhez szintén jóleshet ízlés szerint sokféle frissítő ital, akár alkoholos kivitelben is.
Halkrémek, illetve pástétomok minden mennyiségben (és sokféle ízben)
Sok baráti összejövetelen és társasági eseményen figyelhető meg, hogy rendre ezek a kicsi, de annál finomabb remekművek fogynak el a leghamarabb. Pláne olyankor, ha a halpástétomok széles repertoárjából egy-egy valóban ínycsiklandó darabot sikerül választani.
A halkrémes és halpástétomos csemegék nagy előnye – a sokszor leírhatatlanul ízletes élményen túl – az, hogy borzasztó egyszerű elkészülni velük. Sokszor elég némi pirítós, néhány darab ropogósra sült péksütemény, és máris megvan a kiváló alap az előkészületekhez.
A halakhoz nagyon jól illik a majonéz, illetve az ízesített majonézes szószok is. Ezekkel összekeverve, fűszerezve alkothatjuk meg saját pástétomunkat. A frissen vágott petrezselyem, metélőhagyma is remekül illik hozzá, sőt díszítésként is tehetjük ezeket a falatkák tetejére.
Íme egy alaprecept, ha saját halrilette-t készítenél: https://iztenger.hu/receptek/halrilette-keszitese-hazilag-halkonzervbol-178
Sőt, egyéni preferencia szerint akár színezhető is a dolog. Olyan formában, hogy többféle halpástétomot beszerezve változatos ízkavalkád és ételkínálat kreálható. Tőkehalból, szardíniából, tonhalból és még sorolhatnánk hosszan.
Azért is érdemes ezekkel megpróbálkozni, elkészíteni ezeket, mert hazánkban alapvetően nagyon kevés halat fogyasztunk. Ezek az ízek mindenkinek, akár a gyerekeknek is ízlenek. Ezzel is segíthetjük a halételek, halfélék fogyasztásának erősödését, sőt, be is építhetjük ezeket saját táplálkozásunkba!
A témához kapcsolódó korábbi cikkünket láttad már? Kattints a linkre a részletekhez: https://iztenger.hu/blog/hangulatos-nyaresti-grillpartik-egeszsegesebben-avagy-mi-kerulhet-az-asztalra-a-nehez-husok-mellett-131