A matcha szuperélelmiszer
A matcha egy nagyon finomra őrölt zöldtea-por. Az egyik leghatásosabb szuperélelmiszernek tartják magas antioxidánstartalma miatt, és mert a teljes levelet felhasználják a tea elkészítéséhez. A matcha nagyon jó helyettesítője lehet a kávénak és a különböző energiaitaloknak, mivel egészséges módon energizál. Mielőtt teaként kezdték el készíteni, orvosságnak használták.
Hogyan termesztik a matcha-t?
A növényt, amiből a matcha készül néhány héttel a szüret előtt leárnyékolják. Ez arra kényszeríti a növényt, hogy még több klorofilt, és olyan tápanyagot termeljen, ami képes kompenzálni a csökkentett napfény hatását, így kapnak egy sokkal tápanyagdúsabb matcha növényt.
A teacserje leveleit az első virágzás után egyenként kézzel szedik le. A szüret során csak a legfiatalabb leveleket használják fel a matcha készítésére. Szárítják, majd két kő között porrá őrlik, hogy ezt a finom, élénkzöld színű port kapják. Az idősebb leveleket a kevésbé jó minőségűnek tartott sencha tea készítésére használják fel.
A matcha szó jelentése „őrölt tea”.
Honnan származik a matcha?
A teacserje (Camellia Sinensis) Dél-Kínából származik, de Japánban vált igazán népszerűvé. Az első matcha magokat 1191-ben vitte Japánba egy zen szerzetes – Eisai -, amiket a Kyoto-i buddhista templom kertjében ültetett el. Ő volt az első, aki leszüretelte, megőrölte, majd teaként fogyasztotta a matcha leveleket. A szerzetesek fedezték fel ennek a teafajtának a szervezetre és az elmére gyakorolt jótékony hatásait, és beiktatták a meditációs gyakorlatukba. Ez az élénkzöld port játszott szerepet a japán teaszertartás megszületésében. Ma a matcha a leggyakrabban fogyasztott teafajta Japánban.
4 érv a matcha fogyasztása mellett
1. Egészséges energia
A koffein, ami a matcha-ban található nagyméretű antioxidáns molekulákhoz kötött. Ezért ez a koffein csak akkor szabadul fel, amikor az antioxidáns molekulák lebomlottak. Ez azt jelenti, hogy a koffein szép fokozatosan szabadul fel ahelyett, hogy egy hirtelen energiacsúcsot produkálna, majd ugyanilyen gyors visszaesést, mint a kávé és az energiaitalok.
A matcha hatása tehát időben hosszan elnyújtott, emiatt egészségesebb a szervezet számára, és hatékonyabb megoldás lehet azok számára, akiknek szüksége van egy kis energiapótlásra.
2. Antioxidánsforrás
A matcha az egyik leggazdagabb antioxidánsforrás. Az EGCG - ami egy, a polifenolok családjába tartozó növényi vegyület, és leginkább a zöld teában található meg – antioxidáns a legnagyobb mennyiségben a matcha-ban fordul elő. Előnyös hatással van a szív-érrendszer működésére a vérkeringés szabályozásával.
3. Az anyagcsere fokozása
A zöld tea hatását gyakran azonosítják a fogyókúrára gyakorolt pozitív hatásával. A matcha-ban található polifenolok stimulálják a zsírsavak termelését a bélrendszerben, ami fokozza az anyagcsere-folyamatokat, és így könnyebbé teszi a kalóriák elégetését.
4. Jó közérzet
A matcha nagy mennyiségű L-teanint (nem teint!), egy természetes aminosavat tartalmaz, ami „umami” ízt kölcsönöz a teának. (Az umamiról itt olvashatsz bővebben.) Az umamival kapcsolatban folyó kutatások azt is kimutatták, hogy az umami csökkenti az elhízás kockázatát.
Az L-teanin képes hatni az agyban található ingerületátvivő anyagok mennyiségére: növeli a jó kedélyért és a relaxációért felelősök szintjét, ugyanakkor csökkenti a stresszért és a szorongásért felelősek mennyiségét.
Összefoglalás:
A matcha ma az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer antioxidáns, anyagcsere-fokozó és jó közérzetet adó hatása miatt. Mint sok más egészséges természetes élelmiszer, a matcha is Kínából került Japánba, hogy aztán meghódítsa az egész világot.
Ezt a finom porrá őrölt zöld teát fogyasztják teaként, ételszínezőként, kávéban, desszertben, étrend-kiegészítőként, vagy egyéb egészséges élelmiszerekhez adva, mint pl. spirulina por matcha-val.