Cikkünkben válaszokat találhatsz arra, hogyan tudod beiktatni a legegyszerűbben az algát a rendszeres étkezésbe. És hogy milyen formában kaphatóak az algák vagy, hogy melyik fajta milyen típusú ételben lesz finom.
Milyen formában kaphatóak az algák?
Friss alga
Magyarországon is néhány piacon frissen, sós vízben tartva kapható. Felhasználás előtt egy tál hideg vízben kell átöblíteni kétszer.
Egészben szárított alganövény
Felhasználás előtt „hidratálni” kell, azaz hideg vízben áztatni. Az áztatás ideje függ az alga fajtájától pl. a tengeri salátát („sea lettuce”) 5 percig kell áztatni, míg a wakamet 20 percig.
Pehely formájában szárított alga
A pehely formájú algákat vagy közvetlenül az ételre lehet szórni – mint ízesítő, dekoráló összetevőt -, vagy a nagyobb méretű pelyheket az egész algához hasonlóan be kell áztatni néhány percre hideg vízbe.
Konzerv formájában kapható alga
Egy üvegben, sós lében eltett alga, ami konyhakész állapotban van, tehát nem igényel semmilyen előkészítést.
Spirulina
A spirulina egy kék mikroalga, amit por vagy kapszula formájában vásárolhatunk, és étrendkiegészítőként fogyaszthatjuk. Mivel az íze túl karakteres, erőteljes, ezért a konyha területén kevésbé használatos.
Agar-agar
Az agar-agar nem egy külön algafajta, hanem különböző vörös algák kivonata. Folyadékban legalább egy percig forralva a megfelelő mennyiségű agar-agar zselé állagúra változik a folyadék lehűlése után.
Milyen alga milyen recepthez illik?
Wakamé
Ha még csak most ismerkedünk az algákkal, és félünk attól, hogy nem fog ízleni, akkor a legjobb választás a wakamé alga.
A wakamé íze lágy és könnyű, így akár nyersen, akár ételként elkészítve is fogyasztható. Legjobban zöld salátákkal, zöldségekkel, rizzsel kombinálható, és bármilyen hús- vagy zöldséglevesben felhasználva is kiváló. Különböző gabonákkal is társíthatjuk, elég ha főzésük közben az utolsó percben tesszük hozzá.
Nagyon ízletes a zöldlevelű zöldségekkel együtt fogyasztva: a póréhagyma zöldjével, kelkáposztával, spenót, quiche-ben (sós levelestésztából készült kis sütemény) vagy serpenyős ételekben. Figyelem: ha vízbe áztatjuk, akkor a száraz kiindulási súlyhoz képest megnégyszereződik a súlya és a térfogata!
Dulse
Szép bíbor színű, és lágyan sós ízű. Enyhén roppanós állagú nyersen, és nagyon lággyá válik főzés hatására. Pehely formájában a legjobban hasznosítható a konyhában. Nagyon jól illeszkedik salátákhoz, süteménytésztákhoz, tésztákhoz, gombócokhoz, hamburgerekhez, vegetáriánus ételekhez… Még tartárszósz készítéséhez is ideális, amiben ráadásul nagyon jó ízhatás érhető el, ha wakaméval keverjük. Levesek készítésénél elég, ha a főzés utolsó percében adjuk a leveshez, vagy a szószhoz, vagy különböző gabonafélékhez.
Figyelem: ha vízbe áztatjuk, akkor a száraz kiindulási súlyhoz képest megnégyszereződik a súlya és a térfogata!
Sea lettuce – tengeri saláta
Szép halványzöld színű alga. Egy igazi kálcium- és vasbomba: 10-szer annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, és 10-szer annyi vasat, mint a spenót. Magában is fogyasztható a friss alga, vagy a wakemééval azonos elkészítési módokon.
Nori
A vörös algák családjába tartozik, de a szárításnak köszönhetően válik sötétzölddé, majdnem fekete színűvé. Rendkívül gazdag fehérjében, szárított formában tömegének 50%-a protein. Leggyakrabban pehely vagy lap formájában kapható, amiből makit és sushit készítenek a legtöbben. A nori algát sokszor árusítják grillezett formában is.
Kombu royal
A nagy, hosszú levelű algafajták családjába tartozik a kombu royal, húsos levelei vannak, jódban és rostokban kiemelkedően gazdag. A szárított kombu royal algát langyos vízben kell áztatni mielőtt forrásban lévő vízben megfőzzük 15 perc alatt. Levesekhez használhatjuk, nehezen fővő zöldségekhez, gabonafélékhez adva megpuhítja azokat. De kisebb darabokban meg is süthetjük serpenyőben, és így ízletes chips-et készíthetünk belőle.
Milyen állagú algával kezdjük a főzést, ha most csináljuk először?
A szárított algák választása a legjobb lehetőség, ha most ismerkedünk az algákkal.
Előnyös tulajdonságai:
- könnyen és hosszan eltárolhatóak (szárításnak köszönhetően, visszazárható zacskóban árusítva),
- megőrizte valamennyi hasznos tápanyagtartalmát a kíméletes szárítási eljárásnak köszönhetően,
- és nagyon könnyű a felhasználási módja, hiszen elegendő néhány percre vízben áztatni a főzés előtt.
Mit tegyünk, ha félünk attól, hogy nem fogjuk szeretni az alga jódos, sós ízét?
Kezdjük a wakamé megkóstolásával, hiszen ennek lágy íze és textúrája a legtöbb ember tetszését elnyeri. Visszafogott ízvilágot képvisel az algák között, ennek is köszönhető, hogy szinte mindenfajta ételben remek összetevő lehet.
Mik az alga fogyasztásának legnagyobb előnyei az egészséges táplálkozásban?
• fehérje: spirulina és a nori a két bajnok ebben (száraz súlyuk 50-70%-a)
• magnézium: „sea bean” („tengeri bab” alga), tengeri saláta, wakamé
• kálcium: tengeri saláta, wakamé, kombu, dulse, agar-agar
• omega 3: nori, spirulina
• jód: kombu, wakamé, dulse, nori
Honnan származnak az Íztenger webshopjában kapható bio algatermékek?
Az algatermékek jelentős része Franciaország észak-nyugati részéről, Bretagne-i vad algatelepekről származnak, ami Európa legnagyobb algamezőjének számít. A „vad” azt jelenti egyrészt, hogy természetes termőterületként gondozzák, megőrizve annak fenntarthatóságát. Másrészt a legtisztább körülményekről gondoskodnak, hiszen élelmiszerként hasznosítják az algákat.
További főzési inspirációkért keresd fel alga- és halkonzerv receptoldalunkat!