Hozzávalók (4 fő részére):
- 1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
- 200g királyrák: tisztított, pácolt vagy konzerv királyrák
- 2 evőkanál szárított noripehely beáztatva
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 750 ml zöldség- vagy húsleves alaplé
- 200 ml kókusztej vagy tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- Só, bors, szerecsendió és chili ízlés szerint
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A sütőtököt mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magjait. Az olajjal kenjük be a felületét, sózzuk, borsozzuk, és süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg megpuhul.
2. Közben egy nagy fazékban hevítsd fel az olajat, és párold üvegesre a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Amikor a sütőtök elkészült, kanalazd ki a húsát, tedd a fazékba, öntsd hozzá az alaplevet és a kókusztejet, majd forralva főzd kb. 10 percig.
4. A levest pürésítsd simára egy botmixerrel vagy turmixgéppel.
5. A garnélákat pirítsd meg egy külön serpenyőben néhány perc alatt, majd add hozzá az algát és keverd össze.
6. Tálald a levest tányérokba, majd halmozd rá a garnélás-algás keveréket. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval és chilivel ízlés szerint.
Jó étvágyat kívánink hozzá!
Gourmet tipp: a leves tálalásakor szórj rá néhány tökmagot vagy egy kevés chiliolajat extra ízért és textúráért.