Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miként járulhat hozzá az egészséghez a különböző halak fogyasztása?

2022. 05. 23. 00:00:00
Miként járulhat hozzá az egészséghez a különböző halak fogyasztása?

Gyakran hangzik el különféle fórumokon, hogy halat enni rendkívül egészséges. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy az egyes halfajok közül melyik milyen pozitív hatást gyakorolhat a szervezet egészségére nézve.

Ennek jártunk utána a bejegyzés keretei között, külön részletezve a népszerű halfajok fogyasztásának pozitív hatásait.

Tonhal

Nem véletlen a tonhal fogyasztásának kiemelt népszerűsége, hiszen nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Segíthet ugyanis csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, miközben a vérnyomás mellett a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhat.

A tonhalfogyasztás ideális választás diétához is, mert a fogyást is elősegítheti. Ráadásul a benne megtalálható értékes tápanyagok támogatják az immunrendszer megerősítését, növelve egyúttal az energiaszintet és a vörösvértestek számát.

A tonhalban nemcsak sok fehérje található, de többek között az antioxidánsnak számító

  • C-vitaminnak

  • cinknek

  • mangánnak is

elsőrendű forrása lehet. Ami pedig az ízeket illeti, vásárlóink részéről az olívaolajban kolbásszal és hagymával különleges összhangot alkotó tonhalkonzerv az abszolút kedvenc.

Tőkehal

Az emésztést is hatékonyan segítő tőkehal szintén kiváló választás a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Azon túl, hogy gyulladáscsökkentő hatással bír, izomfájdalmakkal szemben és immunerősítés céljából is megéri fogyasztani.

Tudatosan beépítve a tőkehalat az étrendünkbe, kollagén tartalma miatt  egészségesebb lehet a hajunk és a bőrünk, emellett pedig a fogazatunk és a csontjaink is erősebbé válhatnak. A sejtek fejlődését nagyban előmozdító tőkehal a felsoroltak mellett serkenti az anyagcserét, továbbá a megfelelő hormonháztartás kialakulásához is hozzájárul.

Például konzerv formájában fokhagymás olívaolajban, nemcsak tápláló, hanem ízletes finomságként hasznosulva a szervezetben.

tőkehal konzerv - iztenger.hu

Szardínia

A szardínia esetében is érdemes kiemelni az omega-3 zsírsavak rendkívül magas arányát. Azzal együtt, hogy az olajos halként kiválóan fogyasztható szardínia elsőrendű fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás lehet.

Minél gyakrabban és minél kedvezőbb mennyiségben sikerül a szervezetbe juttatni, a szardínia annál inkább hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Azzal a nem elhanyagolható hozzáadott értékkel együtt, hogy gyulladásgátló hatása révén segít megakadályozni a nemkívánatos a fertőzéseket.

Ez még nem minden, hiszen a reumás ízületi gyulladások és több autoimmun betegség megelőzéséhez is hozzájárulhat. Például szardíniakonzervként fogyasztva citromos, rozmaringos olívaolajban fekete borssal, ami kiemelten népszerű választásnak számít nálunk.

Makréla

A vitaminokban, telítetlen zsírsavakban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag makréla rendszeres fogyasztása is az ajánlott kategóriába sorolható. Ki kell még emelni a magas kalcium-, vas-, magnézium-, kálium- és szeléntartalmát, amelyek egyenes arányban vannak az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.

A szervezet egészségének megőrzésén túl a benne lévő Q10 koenzim a sejtek egészségének optimalizálásában segít. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a makréla akár a daganatos megbetegedések kockázatának a redukálásához is hozzájárulhat.

Például fűszeres olívaolajban, konzerv formájában. Immunerősítő hatásmechanizmussal támogatva a szervezet ellenállóképességét, hogy kevésbé kelljen tartani az egyes betegségek kialakulásától.

Szardella

Mivel fehérjét bőségesen tartalmaz, kalóriát viszont annál kevesebbet, ezért a szardella rendszeres fogyasztása kitűnő választás lehet egy-egy diétához. Azzal együtt, hogy a fentebb részletezett halfajokhoz hasonlóan a szív- és érrendszer működését, valamint az immunrendszert is hatékonyan támogatja.

A szardella bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, nagyban csökkentve ezáltal a vérben lévő nemkívánatos koleszterin szintjét. Ha pedig ez nem volna elég, rendszeresen szardellát fogyasztva nemcsak a csontjaink lehetnek erősebbek, de a bőrünk is egészségesebbé válhat.

Vásárlóink közében egyébként a szardellakonzerv kapribogyóval olívaolajban a legnépszerűbb.

szardella kapribogyóval. Salátákhoz is remekül passzol.

Tartalomhoz tartozó címkék: fenntartható gazdálkodás halkonzerv