Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hangulatos nyáresti grillpartik egészségesebben - avagy mi kerülhet az asztalra a nehéz húsok mellett?

2022. 06. 11. 00:00:00
Hangulatos nyáresti grillpartik egészségesebben - avagy mi kerülhet az asztalra a nehéz húsok mellett?
Egy esti összejövetel barátokkal, jó hangulatban, jót tesz a szívek, léleknek is, elvégre mindannyian társas lények vagyunk.

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, úgy jön el sokaknál a várva várt grillszezon ideje. Kevés hangulatosabb dolog létezik egy-egy jól sikerült grillparty-nál, pláne ha még a grillrácson elkészült ételek is élményszámba mennek.

Mi is az iztenger csapatánál is szeretjük ezt a nyáresti elfoglaltságot. Pontosan ebben igyekszünk segíteni a bejegyzés keretei között. Megmutatjuk, hogyan grillezhetünk jobban, nemcsak az ízek, hanem akár az egészség jegyében is.

Amiért grillpartira készülve az egészség megőrzésére sem árt gondolni

A halak, tengeri herkentyűk is remekül grillezhetőek, de erről kicsit később. Elsősorban azzal a szemlélettel célszerű hangolódni egy-egy hamisítatlan nyáresti grillezésre, hogy NE „az együk magunkat tele a rosszullétig” felkiáltás legyen az este jelszava. A túlevés, a kellemetlen emésztési problémák ugyanis még egy jól induló estét is képesek elrontani. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a grillezés remekül illeszthető egészség megőrzéséhez is.

Legalább olyan szintű gasztronómiai élményt kínálhat tehát egy-egy egészséges finomság, mint ha nehéz húsokkal terhelnénk indokolatlan módon a szervezetünket.

halak grillezése, grillparty, íztenger

Milyen praktikákkal grillezhetünk egészségesebben, ugyanakkor mégis hangulatosan?

Az egyik racionális praktika a grillezéshez szánt adagok csökkentése. Jó eséllyel ugyanúgy megteremthető a kellemes teltségérzet 10-20 százalékkal csökkentett adagokkal is. Sőt, a lényeg nem is az összmennyiség, hanem az egyes falatok finomításában rejlik. Hihetetlennek tűnik, de ha kisebb tányérokat használunk, ezeket osztjuk ki, senki nem veszi ezt észre! 

Pláne akkor léphetünk nagyot ezen a téren, ha az adagok mellett a grillezett élelmiszerek minőségére és összetételére is ügyelünk. A nehéz húsok, a sok zsírt tartalmazó steakek helyett vagy mellett például bátran gondolkodhatunk alternatív megoldásokban. Máris mutatunk erre néhány ötletet.

Milyen egészséges ételek kerülhetnek az asztalra?

A húsok mellett ideális esetben helyet kapnak a grillrácson, majd pedig az asztalon is a különféle zöldségfélék. Hogy néhány példát említsünk, a

  • spárga,
  • avokádó,
  • paprika,
  • kukorica,
  • padlizsán,
  • gomba,
  • hagyma,
  • burgonya, vagy a
  • cukkini

egyaránt szóba jöhet.

Azzal a nem elhanyagolható hozzáadott értékkel, hogy ezek az élelmiszerek nemcsak ízletesek, hanem a tápanyagtartalmuk is roppant kedvező. Ráadásul, színesek is. Az ízeken, illatokon kívül bizony, az ételek színei is hozzájárulnak élvezeti értékükhöz. Ahogyan az a nálunk több ízben kiemelt halak, illetve algatermékek esetében ugyanúgy elmondható.

grill, grillezés, halak, tengeri herkentyűk íztenger

Természetesen a halételek is remekül illeszkedhetnek a grillparti hangulatához

Nincs is annál ínycsiklandóbb, mint amikor a grill hamisítatlan illata kellemesen vegyül a különféle halak ,halételek különleges esszenciájával. Külön pikantériát adhat a kivitelezésnek, hogy a halas finomságok akár többféleképpen is a tányérra kerülhetnek.

Az egyik lehetséges opció a halszeletek grillezése. Nagyon lényeges a grill hőmérséklete, és maga a sütés időtartama. Eleve a halféléket nem szabad sokáig sütni, elegendő oldalanként néhány perc. A halszeleteket a bőrös oldalukon kezdjük el sütni. Személy szerint, ajánlom az egyszerű hústű használatát: ha a halszeletbe szúrva nem folyik ki lé, akkor kész, megfordítható, vagy már levehető a grillrácsról. Értelemszerűen, a fűszerezést célszerű az egyéni ízléshez igazítani, ahogyan a halak kiválasztásáról is ugyanezt lehet elmondani.

  • Extra szűz olívaolaj,
  • citrom,
  • fokhagyma,
  • kapor,
  • tengeri só,
  • frissen őrölt színes bors

Nos, ezek mind jól illenek a halételekhez. De ha igazán kreatív dolgot szeretnénk alkotni, akár ezt is tovább színesíthetjük. De kerülhet a rácsra tintahal, polip, tonhal, vagy akár cápaszelet is. 

Mondjuk olyan formában, hogy a grillen előkészített, majd pedig a tányérra kerülő zöldségek, húsok vagy akár kenyér- és tésztafélék ízvilágát prémium halkonzervekkel is fokozzuk. Ezáltal még inkább pikáns és ellenállhatatlan gasztronómiai élmény kerülhet a grill asztalra.

Innentől kezdve pedig ételek szempontjából adottnak tekinthetők a feltételek egy felejthetetlenül könnyed nyáresti grillezéshez. Méghozzá egészséges formában, ami korántsem elhanyagolható körülmény.

--------------------------------------------------------

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket láttad már? Kattints a linkre a részletekhez: https://iztenger.hu/blog/mikent-jarulhat-hozza-az-egeszseghez-a-kulonbozo-halak-fogyasztasa-112

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség halkonzerv