A halfogyasztás Magyarországon sajnos, nem rendelkezik nagy hagyományokkal, más országokkal összevetve a hazai mennyiséget.
Sokat tudunk, a halakban található egészséges zsírsavakról, az alacsony szénhidrát tartalomról - mégis, kevese eszünk ezekből. A hal sok család számára csupán a karácsonyi vacsorát jelenti, halászlé, vagy rántott ponty formájában - a hétköznapokban szinte sosem kerül halétel az asztalra.
Vajon meghosszabbítható-e a várható élettartamunk akkor, ha rendszeresen fogyasztunk halételeket? Bár egyértelmű kijelentéseket nem lehet tenni a kérdés kapcsán, a jelek mégis afelé mutatnak, hogy halevéssel igenis elősegíthető a hosszú élet. Hogy pontosan hány évvel és mi minden szükséges ehhez, az máris kiderülhet a cikk elolvasásával.
A halfogyasztás és a várható élettartam közötti összefüggésről
Érdekes kísérletről számolt be nemrégiben a The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóirat. Méghozzá az Egyesült Államokból, ahol a Massachusetts állambeli Framingham lakóiról már 1971 óta gyűjtenek tudományos jelleggel információt a Hospital del Mar Orvostudományi Kutatóintézet szakértői.
Sok egyéb tényező mellett az étrendjük és az egészségügyi adataik is a vizsgálat tárgyát képezik. Ennek kapcsán derült fény egy igencsak beszédes tényezőre. A több olajos halat fogyasztó lakosoknak jellemzően magasabb lesz a várható élettartamuk.
Olyannyira, hogy akár öt évvel is tovább élhetnek, mint a halfogyasztást egyébként mellőző kortársaik! Hetente legalább egy alkalommal, inkább 2 x, 15 dkg a minimális mennyiség, amit el kellene fogyasztanunk halakból, algákból.
Egy átlagos portugál állampolgár több, mint 84 évig is élhet, amíg hazánkban a várható élettartam még mindig 80 év alatt marad. Amíg Portugáliában átlagosan évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez a szám alig 6 kg. Japánban, Franciaországban és sok más országban, a férfiak átlagéletkora 5-7 évvel magasabb magyar kortársaikénál.
Többen is azért tartanak a halak fogyasztásától, hogy ezek képesek kivonni és raktározni szervezetükben a környezetük szennyező anyagait, mint például a a higanyt és egyéb vegyszer maradványokat. Az élelmiszer biztonsági szabályok betartatása és ellenőrzése mellett az újabb ajánlások meghatározzák a különböző csoportoknak a fogyasztás gyakoriságát. Ezzel segítik a biztonságos halfogyasztás feltételeit.
Leszokni a dohányzásról és rászokni a halevésre
Legyünk őszinték, mindkettő kulcsfontosságú faktornak bizonyulhat a tartós egészség szempontjából. Olyannyira, hogy egybehangzó szakmai vélemények szerint a hozzáadott értékük nagyjából egyenlő erővel ér fel.
Magyarul hetente 2-3 alkalommal halat enni nagyjából annyira hasznos a szervezet számára, mint letenni a cigarettát. A legjobb, hogy a rendszeres halfogyasztáshoz tényleg elég, hogyha heti rendszerességgel néhány alkalommal beiktatjuk. Például egy könnyed nyáresti összejövetel apropóján, amihez ebben a bejegyzésünkben már adtunk néhány praktikus ötletet.
Mondhatjuk tehát, hogy megvan a hosszú élet titka?
Ilyesfajta kijelentésekkel azért nem feltétlenül bátorkodnánk előállni. Mindenesetre beszédesnek számít, hogy a rendszeres halfogyasztás és az egészségmegőrzés között egyértelműen látszik a szoros összefüggés. Sokaknak van egyfajta ellenérzése a halakkal kapcsolatban. Az édesvízi halak keresletét egyrészt a változó minőség is rontja. Ugyanis, egy családnak elég, ha egyszer vásárol rossz ízű, zsíros halat, utána egy jó ideig még csak a halpult közelébe sem megy.
A hal fehérjékben és vitaminokban (D-vitamin, B2, B12 vitamin) eleve nagyon gazdag, jelentős ásványi anyag és nyomelem forrás. Jód, szelén, cink és fluor is található a halhúsban. Az Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően, a gyakoribb halfogyasztás tényleg jótékony hatással van szervezetünk egészére. Ráadásul,a következőkre is jótékony hatást fejthet ki:
-
időskori látásproblémák, szembetegségek
-
mellrák
-
infarktus
-
érelmeszesedés
-
agyvérzés
-
stroke
-
depresszió
Gyorsan hozzá lehet tenni persze azt is, hogy a halfélék mellett az algák is hasonlóképp hozzáadott értéket jelenthetnek. Nemcsak tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerként, hanem roppant mód ízletes finomságként.
Ugyebár a hosszú élet is akkor jelent valódi élvezetet, ha tartósan sikerül egészségesnek maradni. Az étrendünk tudatos összeállításával pedig fontos lépést tehetünk annak érdekében, hogy minden tőlünk telhető meglegyen a nemes célt szem előtt tartva. Természetesen, a halfogyasztás, alga fogyasztás rendkívül egészséges, de nem az egyetlen szükséges elem egészségünk megőrzéséhez, fenntartásához. Szükséges, de nem elégséges, ahogy azt a matematikában gyakran halljuk.
Miként segíthetjük elő halas finomságokkal a hosszú élettartamot?
Mivel heti 2-3 alkalommal halat fogyasztva már sokat tehetünk a nemes célért, valahogy ezek mentén javasolt gondolkodni. Prémium halkonzervjeinket azért is célszerű rendszeresen fogyasztani, mert akár reggeli, ebéd vagy vacsora apropóján is ízletes élményt jelenthetnek.
Méghozzá úgy, hogy a diétás étrendet sem borítják fel fenekestől. De hasonlóképp előnnyel járhat a halpástétomokkal is kísérletezni. Pláne annak fényében, hogy fenomenális ízélménnyel ér fel akár a kóstolásuk is.
A témához kapcsolódó korábbi cikkünket láttad már? Kattints a linkre a részletekhez: https://iztenger.hu/blog/kihagyhatatlan-halas-finomsagok-a-nyaralas-alatt-157