Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Wakamé alga, a japán alga, amit Bretagne-ban termesztenek

2022. 07. 10. 13:14:22
Wakamé alga, a japán alga, amit Bretagne-ban termesztenek
A wakamé algát, az ázsiai konyhában elismert, szép küllemű barnaalga-fajtát Bretagne (Franciaország nyugati területe) természetes algamezőjén organikus (bio) módon termesztik kifejezetten étkezési és konyhai felhasználási célra.

Mi is az a wakamé alga?

A wakamé alga - Undaria Pinnatifida latinul - nagyon szép küllemű alga, pengeformájú levelekkel, csodálatos arany árnyalatú színre vált, amikor már szüretelhető. A szára színe mélyebb árnyalatú egy halvány narancssárgás árnyalattal. A zöld árnyalat csak a főzés után jelenik meg vagy a kíméletes tartósítási eljárásnak (tengervízzel mosás, alacsony hőmérsékeleten történő dehidratálás, üvegházban szárítás és szitálás) köszönhetően.

Ez egy olyan algafajta, aminek a szárához közeli részei elég tömörek, az attól távolabbi részei pedig nagyon lágyak. Ami pedig az ízét illeti, a wakaménak van egy rendkívül kiegyensúlyozott tenger íze, ami inkább lágy, mint erőteljes, így kellemes ízhatást ad nyersen és főzött állapotban egyaránt. Az állaga természetesen frissen, vagy rehidratálva (vízben áztatva a szárított wakamé leveleket) roppanósabb lesz (pl. goma salátában, ami egy hagyományos japán spenót saláta), mint főzött állapotban. 

A wakamé termesztése és szüretelése

Japánban a wakamé alga szabadon, vadon nő, de az emberi fogyasztásra alkalmas fajtájának 90%-át a japán, koreai és kínai algakultúrákból (tenyészetekből) szerzik be. 
Bretagne-ban, a legnagyobb európai természetes (organikus, bio) algamezőn a wakamé algát márciustól májusig szüretelik le a tengerpart közeli tengerrészeken. Ennek köszönhetően mindig rendelkezésre áll bio minőségben a friss alga, vagy az ebből készült termékek (pl. algatartár, szárított algatermékek).

wakamé alga szüretelése

Hogyan készítsük el a wakamé algát a konyhában?

Ázsiában, a wakamé alga az egyik leginkább fogyasztott algafajták közé tartozik (a kombu és a nori mellett). Ezt annak is köszönheti, hogy könnyű a wakamé algával ételeket készíteni, mert az íze lágy, nem túl erőteljes, karakteres, inkább a kagylófélék ízére emlékeztet, mint pl. az osztrigáéra. 
Salátában, mint például ebben a wakamé saláta szezámmaggal receptben, vagy egy alga tatárban hagymával, vagy fűszerkeverékben vagy egy levesben. Ez a szép lamellás levelű növény kiválóan beilleszthető az ún. európai konyhába is. 

Hogyan válasszunk wakamé algát az üzletekben?

Ha friss wakamé algával találkozunk egy kikötőben pl., vagy egy friss algákat is árusító halakat árusító üzletben, figyeljünk arra, hogy a wakaménak mindig friss, zöld színe legyen, és sókristályok üljenek ki a növényre, ami azt jelzi, hogy kíméletesen bántak a wakamé növénnyel.
A szárított algák esetében a wakaménak sötét színűnek kell lennie, ami majdnem fekete is lehet. Amikor vízbe áztatjuk, akkor pedig a zöld színe jelzi, hogy a szüretelése után közvetlenül átmosták tengervízzel és alacsony hőmérsékleten, kíméletesen szárították (dehidratálták). 

A wakamé egy ínyenc része: a mekabu

Az algák, mint minden növény szaporodnak, hogy fenntartsák a fajukat az évszázadok folyamán. A mekabu, az algának a szaporítószerve, ami a növény tövénél helyezkedik el – az algának nincs gyökere.
Ez a mekabu nagyon tömör, szépen formált, és ázsiában a növény legkeresettebb része. Jelenleg Európában kevéssé ismert, mert kissé ragacsos állagú, pedig ennek ellenére nagyon izgalmas az íze. 

A wakamé egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Ha a tápanyag-tartalomról beszélünk, akkor a wakamé nagyon előkelő helyen áll az egészséges élelmiszerek listáján, mert széles választékban és nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat. 
Ha organikus algatelepről származó algát nézünk, akkor gazdag kálciumban 19% (napi ajánlott mennyiség), magnéziumban 47% (napi ajánlott mennyiség) B9 vitaminban 22% (napi ajánlott mennyiség), és főleg K-vitaminban 133% (napi ajánlott mennyiség).

A kálciumról közismert, hogy az egészséges és erős csontozat kialakításában van fontos szerepe. A magnéziumról pedig elmondható, hogy nélkülözhetetlen a szervezet metabolikus folyamataihoz, hogy jó testi formában és lelki egészségben élhessünk.
Ami a B- vitamint illeti, erősíti az immunrendszer, miközben a K-vitamin a véralvadásgátláshoz nélkülözhetetlen.

A Wakame alga magas ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkezik:

  • 10-20-szor több kálciumot tartalmaz, mint a tej,
  • 2-szer annyi magnéziumot, mint a búzacsíra,
  • 3-szor több foszfort, mint a tonhal,
  • 2-szor több vasat, mint a petrezselyem.

És hogyan készíthető el ételként a legtermészetesebb módon? Algasaláta, vagy wakamé saláta szezámmaggal. 

Tartalomhoz tartozó címkék: alga