Spirulina – édesvízi alga, amelynek létezését 3,5 milliárd évesre becsülik, számos táplálkozási erényének köszönhetően ma már büszkén trónol a bioboltokban.
Mi olyan kivételes benne? Mindent elmondunk erről a szuperételről.
A tudósok számos tanulmánnyal igazolták, hogy a spirulina a világ legjobb fehérje- és vasforrása. Ennek köszönhetően is kiváló megoldás lehet az éhező országok egészségtudatos táplálásának megoldására.
Mi az oka annak, hogy szuperélelmiszernek tartják? A spirulina egyszerre növény és vízi baktérium, ami rekordszintű tápanyagmennyiséget és antioxidánsokat, vitaminokat (B, E, K…), ásványi anyagokat, nyomelemeket, karotinoidokat, esszenciális zsírsavakat, fehérjéket tartalmaz. És mindezt a szervezet számára könnyebben beépíthető és feldolgozható formában, mint a mesterséges étrendkiegészítők.
A spirulina méregtelenítő és szennyeződésmentesítő (detox) tulajdonságai
Magas klorofilltartalma (115 mg/10 g) kiváló méregtelenítővé teszi, amely megtisztítja a szervezetet a nehézfém-maradványoktól (higany, ólom, nikkel stb.) és növényvédő-szerektől, amik gátolják az anyagcsere működését, és túlsúlyt, fáradtságot vagy emésztési zavarokat okozhatnak.
A spirulina klorofillja kötődik a fent említett méreganyagokhoz, és ebben a formában természetes úton, könnyedén kiürül a szervezetből.
A spirulina – szövetséges a fogyókúrában és az egészséges életmódban
A spirulina magas növényi fehérjetartalma (60-70%) növeli a jóllakottságot és szabályozza az étvágyat. Tartalmaz minden olyan aminosavat, amelyet a szervezet nem képes előállítani. Ilyen pl. a triptofán, amely kulcsfontosságú az érzelmi egyensúly megteremtéséhez, az ételek utáni sóvárgás és a metabolizmus szabályozásában, valamint a fenilanalint, ami csökkenti a stresszt, képes elnyomni az éhségérzetet és csökkenti a szervezetben tárolt zsír mennyiségét.
Emellett fokozza a bélben található laktobacilusok termelődését és serkenti az emésztést, ami a has körméretét pozitívan befolyásolhatja.
Fikocianin tartalma (ami a kékes-zöld színért felelős) – 1-2 g/10 g – pedig hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez, ugyanakkor energetizáló hatással bír, és a különböző vírusfertőzések ellen nyújthat hatékony védelmet.
Molekuláris működése nagyon hasonló az EPO-hormonéra, azaz eritropoietin hatásához, ami elősegíti a vörösvértestek képződését (minél több a vörösvértest a szervezetben, annál több oxigént képes szállítani), ez az a vegyület, amit a rákos megbetegedéssel diagnosztizált beteg erősítésére is használnak.
A korábban már említett magas vastartalma pedig ideális természetes vaspótlást jelent a vegetáriánusok, flexitáriánusok és a menstruációs ciklusban lévő nők számára.
Öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkező szuperétel
Antiradikális tulajdonságai – béta-karotin koncentrációja 10-15-ször magasabb, mint a sárgarépáé, valamint az E-vitamin-tartalma – erőteljes öregedésgátló szerré teszik.
A spirulina fogyasztása hatékony módja annak, hogy egyetlen étellel növeljük a karotinoid-, vas- és fehérjebevitelünket.
Mennyi spirulinát érdemes fogyasztani?
Fontos, hogy olyan spirulinát fogyasszunk, aminek a forrása ellenőrzött, 100%-os tisztaságú, adalékanyagok (szilícium-dioxid, keményítő stb.) és tartósítószerek nélkül készült, és lehetőleg bio minősítésű.
Napi javasolt adag: 1-3 g (1 teáskanál 3 g mennyiséget jelent). Ennél nagyobb mennyiséget csak akkor fogyasszunk, ha rendszeresen sportolunk, vagy nagy fizikai terhelésnek vagyunk kitéve, vagy súlyos betegségből lábadozunk!
Nálunk most kedvezményes áron vásárolhatsz egyhavi adag spirulinát háromféle szuperélelmiszerrel turbózva.