Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fogyasszunk makrélát?

2022. 05. 08. 18:07:04
Miért fogyasszunk makrélát?
A makrélának magas a fehérje- és az omega-3 zsírsavtartalma. Emellett lágy íze alkalmassá teszi arra, hogy a fogyókúra vagy bármilyen diéta része legyen, ha több halat szeretnénk fogyasztani, de nem szeretjük a jellegzetes halízt. 

A makrélát gyakran hasonlítják a tonhalhoz, mert számos hasonló jellemzőjük van. Mindkét halfajta nagyméretű, omega-3 zsírsavban gazdag, tömör textúrájú, olajban vagy halkonzervként tartósítják. A két hal azonos halfajtához tartozik (Scombridae), csak a makréla kisebb méretű hal és rövidebb az életideje. A makréla nagyobb zsírtartalmú, gazdagabb és lágyabb ízű, mint a tonhal

A makrélának magas a fehérjetartalma és az omega-3 zsírsavtartalma. Emellett lágy íze alkalmassá teszi arra, hogy a fogyókúra vagy bármilyen diéta része legyen, ha több halat szeretnénk fogyasztani, de nem szeretjük a jellegzetes halízt.

A makréla tápanyagtartalma:

  • kalória: 189 kcal
  • zsír: 11.9 g ebből telített zsír 3 g, 0,77 g EPA, 1,25 g DHA, 0,18 g DPA
  • nátrium: 89 mg
  • szénhidrát: 0 g amiből cukor 0 
  • fehérje: 19 g

A makréláhalban lévő vitaminok és ásványi anyagok:

A makréla kiváló B12-vitamin forrás: 7.29 mikrogrammot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy messze meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, ami 2,4 mikrogramm. A makréla ezeken túl tartalmaz még nátriumot, niacint, vasat, B6-vitamint, riboflavint, magnéziumot, foszfort, folsavat és szeléniumot.
A makréla jó D-vitamin-forrás is, egy adag makréla fedezi a napi szükségletet.

A makrélának milyen előnyös hatásai vannak az egészségre?

A szív és érrendszeri egészséget támogatja

Kutatások bizonyítják, hogy a makrélában található omega-3 (DHA és EPA) zsírsav csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát és az ebből származó haláleseteket. A kutatások azt is bizonyították, hogy a halakból származó zsírok segítik az alacsonyabb triglicerid szint létrejöttét anélkül, hogy emelnék a más típusú koleszterinszintet. Az Amerikai Szívegészségügyi Társaság azt javasolja, hogy fogyasszunk hetente kétszer halat, és ezek közül is a zsírsavakban gazdagabb fajtát, mint pl. a makrélát.

6.000 nő részvételével végeztek kísérletet, és megállapították, hogy a halfogyasztás, és ezen belül az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása csökkentheti az idős korral járó értelmi gyengülést, az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

A cukorbetegség kialakulásáért felelős metabolizmust kedvezően befolyásolja a gyerekeknél a halfogyasztás.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a zsírsavakban gazdag halak fogyasztása pozitív hatással van a felnőtt szervezetre. Most a kutatók annak jártak utána, hogy milyen hatással lehet a gyermekek szervezetére a halfogyasztás. 2019-ben jelent meg az „American Journal of Clinical Nutrition” nevű szaklapban a legújabb kutatás eredménye. Az amerikai tudósok 200 fő 8-9 éves korú gyermeket vizsgáltak, akiknek 12 héten keresztül zsírsavakban gazdag halat, a kontrollcsoport tagjai pedig csirkehúst ettek. Azok a gyerekek, akik halat ettek 3 hónapon keresztül, azoknak a triglicerid szintjében, és a glükóz homeosztázisában pozitív változás állt be.

makrelakonzerv fehérje- és ásványianyag-forrás

Megelőzheti az anémiát (vérszegénységet) 

A makréla jó táplálkozási alapot jelenthet a táplálkozási hiányosságokból eredő vérszegénység megelőzésére. A zsírsavakban gazdag hal vasat, B12-vitamint és folsavat tartalmaz. Ezen mikroelemek bármelyikének hiánya bizonyos típusú vérszegénységhez vezethet. A vérszegénység tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a látászavar, a rendkívüli fáradtság, valamint más súlyos szövődmények, például a meddőség.

A National Institutes of Health azt javasolja, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, mint a hal, a kagyló és a hús, hogy segítsünk megelőzni a vérszegénységet. Azt is javasolják, hogy fogyasszunk olyan növényi eredetű élelmiszereket, amelyek vasban gazdagok, de a halban és a húsban lévő vas könnyebben felszívódik a szervezetben.

Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét

Az American Diabetes Association az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, köztük a makrélát is felvette a 10 legjobb szuperélelmiszer listájára. Azt javasolják, hogy hetente kétszer együnk halat az általános egészségi állapot javítása és a betegségek megelőzése érdekében.

Halak, halkonzervekhez kötődő ételallergiák

A hal gyakori allergén, amely súlyos reakciókat, például anafilaxiát okozhat.

A halak, köztük a makréla és a tonhal természetesen magas hisztamin tartalmúak. Ha a hal megromlott, a baktériumok túlszaporodása növeli a hisztamin-tartalmat és a hisztamin toxicitás valószínűségét. A tünetek a lenyelés után 5 perc és 2 óra között bármikor felléphetnek.
A hisztamin toxicitás tünetei a tipikus ételallergia tüneteit utánozzák. A tünetek közé tartozik a sípoló légzés, a nyelvduzzanat, a hasmenés, az ájulás és az émelygés. 

Ezért is érdemes halkonzerv formájában fogyasztani a tengeri halakat, mert az ilyen módon tartósított halak esetében kizárható a romlottság vagy a nem megfelelő módon történt kezelés következtében fellépő allergia.

A halak káros hatásai

Egyes halfajták magas higany tartalmúak, ezért terhesség és szoptatás alatt korlátozott mennyiségben kell az ilyen típusú élelmiszert fogyasztani, hogy elkerüljük a baba károsodását. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászok Kollégiumának jelenlegi ajánlásai azt tartalmazzák, hogy a nők hetente 2-3 adag halat fogyasszanak. Emellett azt javasolják azonban, hogy kerüljék el a magas higany tartalmú halak fogyasztását, és ide tartozhatnak bizonyos makrélafajták is, mint pl. királymakréla is. A terhesség alatt érdemes kerülni kell a nyers vagy rosszul főzött halat, hogy elkerüljük az ételmérgezést.  

 A halak tárolása és élelmiszerbiztonság

Ha friss halat vásárolsz, kerüld a halszagú, savanyú vagy az ammóniára emlékeztető termékeket. Friss makréla kiválasztásakor ügyelj a kemény húsra, tiszta szemekre és fényes testre. A friss hal „korábban fagyasztottként” értékesíthető, de ennek ellenére friss illatúnak kell lennie. 

Vásárlás után azonnal tedd a nyers makrélát jégre vagy a hűtőszekrénybe. Készítsd el valamilyen konyhai eljárással a halat 2 napon belül. Ha nem tervezed, hogy azonnal felhasználod, csomagold be szorosan folpackba, és fagyaszd le akár három hónap időtartamra is. A nyers hal kezelése után mindig alaposan moss kezet szappanos vízzel! A nyers hal elkészítése után fertőtlenítsd a munkalapokat, a vágódeszkákat és az edényeket.

A fagyasztott halat hűtőszekrényben vagy hideg vízbe merített műanyag zacskóban olvasszuk fel. A legjobb a nyers halat 63 ° C belső hőmérsékletre főzni.
Az USDA szerint a halkonzervet a „legjobb érvényességi idő” dátuma után is el lehet fogyasztani, ha a konzerv nem rozsdásodott, nem horpadt vagy nem duzzadt. A doboz kinyitása után 3-4 napon belül el kell fogyasztani.

Hogyan készítsük el a halakat, halkonzerveket?

A makrélakonzerv elkészítésének egyik legnépszerűbb módja, ha salátához adjuk. Enyhe íze jól párosul a leveles zöldekkel és a tápláló saláta-összetevőkkel, mint például a ropogós retek, paprika, paradicsom vagy avokádó.

Makrélakonzervből készíthetünk akár csomagolós ebédet is tortilla wrapba tekerve, hummusszal  dúsítva.

A friss makrélát grillezhetjük vagy olívaolajjal és citrommal süthetjük. Adjunk hozzá fűszernövényeket, például kaprot, tárkonyt, koriandert vagy zöldhagymát. Vannak, akik sóval és rizsborecettel is társítják 

makréla kész főtt ételben

 

Tartalomhoz tartozó címkék: halkonzerv