Tarisznyarák rilette tengeri fűszerekkel
A tarisznyarák egy igazi ínyencség még a rákok között is, amit a breton (francia) partoknál halásznak. Tápanyag-tartalma ugyanolyan jelentős, mint a fehér húsú halaké. Ha szeretnél többet tudni a tengeri rákokról, ebben a tenger gyümölcseiről írt cikkünkben teheted meg.
És ahogy Antal is igazolja, rendkívül finom!
„A család egy gyors és finom vacsorára vágyott egy nehéz, átdolgozott nap után. A főzés most nem volt opció. Így került képbe a La Paimpolaise Tarisznyarák Rilette. Pazar volt; finoman árnyalt aromák, krémes textúra jellemezte. Ha tényleg csak egy finom, könnyű vacsorára vágysz, vagy egy izgalmas előételt szeretnél a menü elejére illeszteni, ez bizony első osztályú választás.
Persze egy pohárka bor sem hiányozhatott mellőle. Így a szintén krémes szerkezetű, selymes felszínű Kancellár Birtok Nagy-somlói Hárslevelű (2018) is az asztalon landolt. Na erre mondom én, hogy "az asztali örömök, egy magasabb szintre emelkedtek".
A francia tarisznyarák rilette-t itt találod.
Zöldalga pesto bazsalikommal és fenyőmaggal
A zöld különböző árnyalatai: zöld pesto zöldveltelinivel, hmmm... Ezt a ragyogást már csak egy napsütéses nap fokozhatja.
Kovács Antal írta:
„Az alga pesto, remekül illik zöldségekhez, húsokhoz és halakhoz is. Ám számomra akkor okozta a legnagyobb élményt, amikor tésztára tettem. A tenger zamata árasztotta el az asztalt, s komolyan mondom, hogy még a hús sem hiányzott hozzá. Megbolondítottam egy kis Maldon sóval, felpörgettem néhány csepp citrommal, s voilà; a Bord a Bord Alga Pesto megkoronázta az estét.”
És a bor, amit Antal javasolt a pestohoz: Rubin borászat Dél-Balatoni Zöldveltelini.
Ha van kedved, próbáld ki te is egy könnyű vacsorához, nálunk még tésztát is találsz hozzá:
- 100% algatészta
- Durumlisztből készült háromféle algával készült tészta:
- Zöld algával készült durumlisztes kézműves tészta
- Vörös algával készült durumlisztes kézműves tészta
- Kétféle algával készült durumlisztes kézműves tészta
A francia zöldalga pestot bazsalikommal és fenyőmaggal itt találod.
Briosa Csőröscsuka-konzerv fűszeres olívaolajban
„Most kóstoltam először csőrös csukát, s mondhatom, nagyon finom. A húsa feszes szerkezetű, ugyanakkor szinte omlik a szájban. Előételként tökéletes választás. Ám amennyiben csak egy könnyed vacsorára vágyunk, akkor főszereplőként is felküldhetjük az asztalra; hibátlanul fogja teljesíteni feladatát.”
Kovács Antal sommelier bajnok azt javasolja, hogy még egy pezsgőt is érdemes mellé felbontani. A pezsgő, amit javasol hozzá: Zichy Birtok Tokaji Méthode Traditionelle Pezsgő "Zichy Anna" 2020.
A portugál csőröscsuka-konzervet fűszeres olívaolajban itt találod.
Nazarena tőkehal-pástétom
Ezt a világszerte ismert portugál halkonzerv márkát több, mint 70 éve Portugália hozta létre, hogy termékeit és az országot népszerűsítsék.
A tőkehal fehér húsát magas fehérjetartalom és alacsony kalóriatartalom jellemzi, ezért gyakran találkozhatunk vele diétás étrendekben.
Kovács Antal:
„A Nazarena Tőkehal Pástétom reggelire, ebédre, vacsorára egyaránt nagyszerű választás. Könnyed és krémes textúrájú ínyencség, s ráadásul nagyon finom.
Mivel mi vacsorára fogyasztottuk, bort is bontottunk hozzá. Nem is akármilyet. Az Eskol pince 2021-es Furmintja, életteli savaival és kifinomult aromáival, meghozta azt a fordulatszámot, ami fantasztikus keretet adott ennek a párosításnak.”
A portugál tőkehalpástétomot itt találod.
Francia tonhal dip szárított paradicsommal és bazsalikommal
A dip konyhanyelven egy olyan töményebb szószt jelent, amibe valamilyen ételdarabot (többnyire zöldség vagy gabona) gyorsan, rövid időre belemártunk.
A leggyakrabban az olasz eredetű grissinikkel vagy krékerekkel mártogatunk, az egészségtudatosabbak zöldséghasábokkal.
De lássuk, mit mond erről Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier:
"Barátok ugrottak át hozzánk egyik délután egy laza beszélgetésre, mielőtt belecsaptak volna esti, színházi programukba. Persze úgy, hogy előtte elfelejtettek szólni érkezésükről...
Mivel minden hirtelen történt, előkaptunk néhány Le Grand Lejon aszalt paradicsomos Tonhal Dip-et a kamrából és perceken belül indulhatott is a party.
Szerencsére volt otthon egy palack Kancellár Birtok Somlói Rosé is, így teljesen kikerekedett a délutáni kvaterkázás."
A francia tonhal dip-et szárított paradicsommal és bazsalikommal itt találod.
Alga tatár citrommal és metélőhagymával
Újabb izgalmas ízek, amit a vegánok is élvezhetnek.
Mit mond erről Antal?
„Még sosem kóstoltam alga tatárt, annál nagyobb volt a meglepetés, hogy milyen finom! Egy szó, mint száz, remek vacsora kerekedett belőle. Mindenképp próbáld ki, mert nagyon adja
S hogy fokozzuk az élményt, egy butélia Zichy birtok Frizzante landolt mellette az asztalon.”
A francia algatatárt citrommal és metélőhagymával itt találod.