Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyél halat, védd a tengert! - fenntartható halgazdálkodás

2022. 04. 01. 13:23:00
Egyél halat, védd a tengert! - fenntartható halgazdálkodás
A fenntartható halászat azt jelenti, hogy elegendő halat hagyunk az óceánban, és védjük az élőhelyeket és a veszélyeztetett fajokat. Az óceánok védelmével a halászattól függő emberek fenntarthatják megélhetésüket.

A fenntarthatóság hatása az emberi közösségekre

Vannak olyan közösségek a világon, amik a halászati ágazattól függenek élelmezésük és megélhetésük szempontjából. 3,3 milliárd ember a világon napi fehérje-bevitelének legalább 20%-t halakból szerzi be. A világ népességének legalább 10%-a halászatból tartja el magát. A halászat pedig sok ember számára jövedelemforrás, szükséglet és nem luxus.

A növekvő népességszám és az olyan kihívások miatt, mint az éghajlatváltozás, a fenntartható halászat létfontosságú az élelmezésbiztonság és emberek millióinak megélhetésének megőrzéséhez szerte a világon.

Fenntartható halászat, fenntartható közösségek

Számos közösségben generációról generációra száll a halászat, mint szakma és megélhetési lehetőség. Sok tengerparti településen az egész család ebben és az ehhez kötődő ágazatban dolgozik pl. tengerészet, halfeldolgozás, halmarketing. Ezért is fontos a számukra, hogy a halászatot fenntartható módon űzzék. 

Emiatt, ha fenntartható halgazdálkodásból és halászatból származó halkonzerveket, haltermékeket vásárolunk, ezzel támogatjuk, hogy hosszú távon több százmillió ember élhessen meg ebből a tevékenységből. 

Óceánok veszélyben

Az óceánok elengedhetetlenek az élethez itt a Földön. A bolygó felszínének több, mint 70%-t borítják be, szabályozzák éghajlatát és ellátják oxigénnel.

Az óceánok 34,2%-a túlhalászott – a hal és tenger gyümölcsei milliók számára biztosít elsődleges fehérjeforrást, és ez az utolsó olyan emberi táplálék, ami valóban vad.

Mi a túlhalászás?

Ha túl sok halat fognak ki, és nincs elég felnőtt egyed a szaporodáshoz és az egészséges populáció fenntartásához, az állományt túlhalásszák. Összességében a halállományok egyharmada túlhalászott. Ez az ökoszisztémák összeomlását okozhatja, ami negatív következményekkel járhat az egészséges óceánból élők számára. Pl. 1992-ben a kanadai Grand Banks tőkehal-halászati vállalat a túlhalászás miatt tönkrement, és ennek következtében 35.000 halász és halüzemi dolgozó vesztette el állását.

Emellett a túlhalászás súlyosan befolyásolhatja a biológiai sokféleséget, hiszen nem csak a halakat, hanem más tengeri élőlényeket is érint. 1970-2012 között a tengerben élő fajok száma csaknem a felére csökkent (49%).

A túlhalászás megállítható, ezért foglalkozik ezzel egyre több szervezet, és vesz részt ebben a munkában egyre több halászat és halfeldolgozó vállalat is. Jelenleg a világ halászatainak egynegyede rendelkezik a fenntartható halászat védjeggyel.

A túlhalászás mellett a legnagyobb veszélyt az illegális és a pusztító halászat okozza.

Mi az illegális halászat?

Az illegális halászat jellemzően az engedély nélküli halászat, a zárt területen történő halászat, a tiltott felszereléssel, a kvótán túli, vagy a tiltott fajok halászata. A fenntarthatóság jegyében több szervezet is azon dolgozik, hogy ebből a halászatból ne kerülhessen haltermék a legális kereskedelmi láncolatba.

Mi a pusztító halászat?

A legpusztítóbb halászati gyakorlatok közé tartozik a ciános halászat és a robbanóanyagok használata. Egyes országokban még mindig alkalmazzák a cianidot a halak elkábítására, ami megkönnyíti a kifogásukat.

Másutt robbanóanyagok, például dinamitot használnak a halak elpusztítására, így azok a feljönnek a víz felszínére, és így hálókkal könnyen összegyűjthetik őket. Ezek a pusztító halászati gyakorlatok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az élőhelyekben és az ökoszisztémákban. 

A fenntarthatóság mérése

Egy halászat fenntarthatósága annak méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől vagy az alkalmazott halászati módszertől függetlenül is meghatározható. Amikor a halászatot egymástól függetlenül értékelik az MSC (Marine Stewardship Council) szabványa szerint, három fő elvet kell figyelembe venni: 

Fenntartható halállományok

Elég hal maradt az óceánban? A halászatnak olyan szinten kell lennie, hogy a végtelenségig folytatódhasson, és a halállomány produktív és egészséges maradhasson.

A környezeti hatás minimalizálása

Mik a hatások? A halászati tevékenységet gondosan kell kezelni, hogy az ökoszisztémán belül más fajok és élőhelyek egészségesek maradjanak.

Hatékony halászati gazdálkodás

A vállalat működése megfelelően irányított? A fenntartható halgazdálkodást, halászatot gyakorló cégeket folyamatosan ellenőrzik, meg kell felelniük a vonatkozó jogszabályoknak, és alkalmazkodniuk kell a változó környezeti körülményekhez. Ehhez pedig folyamatos fejlesztésekre van szükség.

Az Íztengernél mi olyan halkonzerveket forgalmazunk, amik környezettudatos feldolgozási eljárással készülnek, és fenntartható termőterületekről származnak. Nézd meg válogatott, prémium halkonzervjeinket!

Tartalomhoz tartozó címkék: halkonzerv környezettudatosság