Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Biodinamikus, Demeter-minőségű olívaolajok a halkonzerv-gyártásban

2022. 07. 06. 15:33:18
Biodinamikus, Demeter-minőségű olívaolajok a halkonzerv-gyártásban
A portugál Valflor halkonzerv márkát kifejezetten a magas minőségű haltermékek előállítására hozták létre. A prémium minőségű halakon, és gyártási eljárásokon kívül a biodinamikus, Demeter-minőségű extra szűz olívaolaj teszi különlegessé ezeket a halkonzerveket. Honnan származik ez a magas minőségű olívaolaj?

Az „Olival da Risca” családi olívaültetvény Portugália dél részén található, és kizárólag extra szűz, Demeter, azaz biodinamikus minősítésű olívaolajat készítenek. Nem véletlen, hogy több díjat is elnyertek már olívaolajaik.

Mivel a legmagasabb minősítésű organikus termékekről van szó, ezek az olajfák a leggondosabb törődést kapják a faültetéstől kezdve az olívabogyó érettségéig. Az olívabogyókat a szüret után közvetlenül az ültetvény saját olajmalmába szállítják, ahol a legkíméletesebb hidegen sajtolási eljáráson esik át. Ez az eljárás biztosítja, hogy az olívabogyó értékes összetevői konzerválódjanak, és egy kiváló minőségű, gyümölcsös ízű és karakteres illatú olívaolajban nyerjenek formát.

Hogyan készül az extra szűz bio olívaolaj?

Harmóniában a természettel

2008 óta Demeter minősítéssel rendelkezik a farm. Risca Granda nevű településen 220 hektáron több, mint 35.000 olajfa nő, amik közül van, ami több, mint 800 éves. Ezen az ültetvényen főleg a portugál fafajtákra koncentrálnak, amiken kívül termesztenek még citrusféléket, zöldfűszereket, fűszereket, amik szintén Demeter minősítésűek. 

Gondoskodás a termőtalaj számára

A növénytermesztési eljárásuk célja, hogy a talaj termékenységét fokozzák. Mert a kiegyensúlyozott és gazdag talajnak pozitív hatása van az olívabogyók ízének intenzitására. A két olajfa sor közötti növényeket háromszor trágyázzák természetes anyagokkal. A kíméletes trágyázás alapja az olívabogyó maradvány alapanyagai, ami a házi készítésű biodinamikus komposztot adja az ültetvény számára. Majd ezt a növényzetet kaszálják, aprítják fel és szórják az olajfák közé. Ez a növénytakaró védi a talajt az eróziótól, ugyanakkor a kiszáradástól is, és meghosszabbítja a talaj életidejét.

Az „Olival da Risca” szándéka, hogy olyan módszereket használjon, amik a lehető legközelebb állnak a természeteshez. A biodiverzitás megőrzése érdekében mesterséges anyagokkal nem kezelik ezeket a termőterületeket.

Olívabogyó-szüret

Az ültetvényen a szüretelést késő októbertől késő decemberig bonyolítják. A szüreteléshez modern gépeket használnak, ami gyengéden bánik a fákkal és az olívabogyókkal. Egy olyan rázógépet alkalmaznak, amit a traktorra szerelnek, és ennek köszönhetően az olívabogyók a fák alatt elhelyezett hálókba esnek. 

Kézműves munka egy egyedülálló olívaolaj-különlegesség létrehozásáért

Az öreg fák szüretelése – speciális egyedek – a bütykös törzsükkel és a terebélyes koronájukkal sokkal intenzívebb kézimunkát igényel. Ráadásul kevésbé produktívak, mint fiatal társaik. Az erről a fákról származó olívabogyókból készítik az „Olival da Risca Antique” elnevezésű olívaolajat.


Az olajbogyó érettségének optimális szintje

Az olívabogyó érettsége kritikus szempont az ebből keletkező olívaolaj ízérzetében: gyümölcsösség, keserűség, csípősség arányai változhatnak meg ennek köszönhetően. Amikor az olívabogyó színe a zöldből lilára változik, akkor remélhetik a legjobb eredményt.
Nem cél viszont valamennyi bogyó felhasználása. A még nem érett, de földre eső olívabogyókat nem használják fel az olívaolaj készítésénél.

Olívaolajkészítési eljárás

Nagyon gyors készítési eljárás
A szüretelés után néhány órával az olívabogyók a saját olajmalmukba kerülnek anélkül, hogy ezeket a köztes időben tárolnák valahol.
A saját olajmalmuk közvetlenül az olajfaültetvény szomszédságában helyezkedik el, ami minden szempontból alkalmas arra, hogy a Demeter-minősítésű olívaolajat el tudják készíteni. Valamennyi saját ültetvényük a malom 5 km-es körzetében helyezkedik el. Ez a rövid szállítási távolság lehetővé teszi, hogy a saját termesztésből származó olívabogyók a lehető legfrissebb állapotban kerüljenek a malomba, csak néhány órával a szüret után.

Korszerű olívaolaj-gyártás
Az olajmalmok a legmodernebb gépekkel vannak felszerelve, amik semmilyen cseppfolyósságot szabályozó anyagot nem tartalmaznak. Az első körben sajtolt olívaolajat először több lépcsőben megtisztítják. Első lépésben azokat a leveleket és ágakat, amik a rázás során az olívabogyók közé kerülnek, eltávolítják, majd megmossák az olajbogyókat. Így kerülnek az olívabogyók egy késes aprítóba, majd préselik az olajpasztát, hogy kinyerjék belőle az olajat.

Az elsőkörös olívaolaj gyümölcshúst tartalmaz, amit centrifugálással távolítanak el. Az olaj különválasztása után gyengéden átszűrik cellulóz szűrőn, hogy eltávolítsák a maradványokat. Az olívaolajat hatalmas rozsdamentes tartályokban tárolják a légkondicionált raktárházban.

Az „Olival da Risca” számára fontos, hogy saját maguk palackozzák az elkészült olívaolajat a saját korszerű palackozóüzemükben. Ennek köszönhetően az olívaolaj teljes elkészítési folyamata az ő kezükben van, így tudják garantálni a magas minőségi elvárásoknak való megfelelést.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: halkonzerv környezettudatosság