Hozzávalók 4 főre:
- 2 csomag algával készült kézműves francia tészta (2 x 250 g)
- 2 db lazackonzerv
- 1 csomag metélőhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- 2 teáskanál liszt
- 125 ml fehérbor
- 250 ml tejszín
- 1 bögre (250 ml) spenót darabolva
- ½ csészényi (125 ml) reszelt parmezán
- ½ csészényi (125 ml) vegyes zöldfűszer (metélőhagyma, bazsalikom, oregano, kapor stb..) aprítva
- olívaolaj
Először főzzük meg a tésztát sós vízben. A kézműves algával készült tésztának 9 perc főzési időre van szüksége (miután felforrt a víz) ahhoz, hogy ’al dente’ legyen.
Tegyünk félre a tészta főzővízéből 125 ml-t, majd szűrjük le a tésztát és tegyünk rá egy kevés olívaolajat.
A lazackonzervet csepegtessük le.
Ugyanabban a fazékban, amiben a tésztát megfőztük, olvasszuk meg a vajat, és futtassuk meg rajta a fokhagymát és a metélőhagymát. Szórjuk rá a lisztet, majd kb. 1 percig kevergessük.
Öntsük hozzá a fehérbort folyamatos kevergetés közben, majd a tejszínt is, és forraljuk fel.
Ha már forr, adjuk hozzá a spenótot, a sajtot és a zöldfűszereket.
Majd adjuk hozzá a megfőtt tésztát is, és keverjük össze alaposan a szósszal. Öntsük hozzá a tészta félretett főzővizét és forraljuk össze. Tegyünk még hozzá tejszínt, és fűszereket, ha szükséges.
Tálaláskor tegyük a tetejére a lazacdarabokat.
Ínyenc tipp: szórhatunk még rá rokfort sajtot is, ami még intenzívebbé teheti az ízélményt.