Mi az a Spirulina?
A spirulina, amely évmilliárdok óta jelen van bolygónkon, természetes szuperélelmiszer. Nevét a spirális felépítésének köszönheti. Ez az alacsony kalóriatartalmú cianobaktérium gazdag teljes növényi fehérjékben (kb. 60%), aminosavakban és esszenciális omega-6 zsírsavakban, nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban.
A spirulina kékes zöld színét a klorofil adja. Magja, ami hasonló felépítésű, mint a mi vörösvértestjeink, magához vonzza a mérgező elemeket, ami miatt jól használható a vér méregtelenítésében.
Az Egészségügyi Világszervezet 1974-ben "a 21. század emberiségének legjobb eledelének nyilvánította", az UNESCO pedig "a holnap ideális és legteljesebb étele"-nek nevezte.
A spirulina elsősorban trópusi tavakban és lagunákban terem, ahol a meder vagy a vulkanikus talaj ásványi anyagokkal gazdagítja a vizeket. Először Kaliforniában és Hawaiin kezdték el termeszteni, de ma már szinte mindenhol termesztenek ellenőrzött körülmények között spirulinát.
A spirulina jó a testnek!
A spirulinában található fikocianin (kb. 20%) ritkán megtalálható színanyag a természetben. Erős antioxidáns, amely erősíti a testet, elősegíti a vérsejtek termelését és javítja a fizikai teljesítményt!
A spirulina kiemelkedő fehérjeforrás
A spirulina az egyik leginkább fehérjében gazdag növényi étel. Háromszor több fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, és kétszer annyit, mint a szója. A spirulina fehérjetartalma átlagosan a teljes tömegének 60-70% -t teszi ki, ami rekordnak számít, ha tudjuk, hogy a sovány hús kevesebb, mint 20% -ot tartalmaz! Ez a tény mind a vegánok, mind a vegetáriánusok számára nélkülözhetetlen élelmiszerré teszi.
A spirulina jó a bolygónak
Mint minden fotoszintetizáló növényi kultúra, a spirulina megköti a széndioxidot a légkörből, szerves anyaggá alakítja, és oxigént szabadít fel. Ezenkívül a spirulina előállítása kevesebb energiát igényel, mint más élelmiszer, például 5x kevesebbet, mint a szója és 100x kevesebbet, mint a marhahús előállítása! Emellett a termesztése is kevesebb vizet igényel, mint más fehérjeforrás, és nem igényli növényvédőszerek alkalmazását, ami pozitív hatással van a biológiai sokféleség és a bolygó erőforrásainak megőrzésére.
A spirulina jótékony hatásai az egészségre
- Elősegíti a koleszterinszint csökkenését,
- Segít csökkenteni a vérnyomást,
- Serkenti az immunrendszer működését,
- Öregedésgátló és antioxidáns hatású,
- Megkönnyíti a fizikai terhelés utáni regenerálódást.
Kiknek javasolható a spirulina fogyasztása?
- Vegetáriánusok és vegánok,
- Vérszegénységben szenvedők,
- Terhes nők,
- Serdülők és gyermekek,
- Sportolók
A francia spirulina minősége
Azért, hogy a spirulina magas minőségét folyamatosan ellenőrizni tudják és fenntarthassák Franciaországban (Drôme megyében, ahol kedvező a klíma) termesztik az Íztengernél kapható spirulinát – egy madagaszkári eredetű spirulina törzsből -, több, mint 4 000 m²-en, adalékanyag-mentesen. Alacsony hőmérsékleten szárítják, hogy megőrizzék az összes előnyös táplálkozási tulajdonságát.
Hogyan fogyaszthatod a spirulinát?
Fogyaszthatod ezt a spirulina port gabonafélékkel, tejtermékekben vagy gyümölcssalátában. Feloldhatod gyümölcslében, turmixban, smoothie-ban, növényi tejben, vagy más, egyéb folyadékban is.
FIGYELEM! Vigyázz, hogy a folyadék, vagy étel, amibe teszed, ne legyen túl meleg, csak langyos, hogy a hő ne roncsolja a spirulina szerkezetét!
Például a francia spirulinakészítményeket éppen ezért kíméletesen, alacsony hőmérsékleten szárítják.
Az ajánlott maximális napi adag 3 g. Az életkor, az életmód és az egészségi állapotnak megfelelően ez az adag módosítható. Ajánlott az első héten napi 1 g-mal (egy kávéskanálnyi) kezdeni, és hetente egy grammal növelni a mennyiséget, míg a napi 3 g-ot el nem éred (a sportolók akár 10 g-ot is beszedhetnek).
A spirulina szedése kúraszerűen ajánlott, 2-3 hónapon keresztül, hogy érvényesüljön tisztító és méregtelenítő hatása, valamint az immunrendszer stimulálása. A kúra szünet után később megismételhető.
A kúrához különböző szuperélelmiszerekkel támogatott spirulinát fogyaszthatunk attól függően, hogy mi a célunk:
- ha vitalizálni és méregteleníteni is szeretnél, válaszd a matcha teás francia spirulinát,
- fittebb szeretnél lenni, vagy a mostani formádat megőrizni, akkor a bio acerolával készült francia spirulina jó választás lehet számodra,
- jó hangulat megőrzése és az ételek élvezete is cél, akkor kóstold meg a bio zsírtalanított kakaóval készült francia spirulinát.
Kiknek nem ajánlott spirulinát fogyasztani?
Semmilyen mérgezési tünetet nem figyeltek meg jó minőségű spirulina fogyasztása esetén. Az Íztengernél vásárolható spirulinát Franciaországban termesztik, nagyon szigorú előírásoknak megfelelően (óvakodj az Ázsiából származó szerves spirulinától, amely nehézfémekkel szennyezett lehet, és magas toxint tartalmazhat).
Nem javasolt a spirulina fogyasztása fenilketonuriában (egy ritka genetikai betegség, amely a fenilalanin aminosav felhalmozódásához kapcsolódik), izom- és májbetegségben szenvedőknél. Ha kétségei vannak, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Amennyiben véralvadásgátlót szedsz, kérj tanácsot kezelőorvosodtól, mivel a spirulina magas K1-vitamin-tartalommal rendelkezik.
Mivel a spirulina vasban gazdag, nem ajánlott hemokromatózisban szenvedőknek (a vas túlterhelését okozó genetikai betegség).