Eltekintve attól, hogy a hal kiváló fehérjeforrás, valamint az ember által ismert leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, a tenger gyümölcsei általában sokkal többről szólnak, mint praktikus táplálékról. Előző blogunkban a "Tapas, Rillette, halpástétom - könnyű, finom és változatos ételkínálat baráti összejövetelekhez" témában írtunk, olvastad már?
Ami pedig az érdekes tényeket illeti…
A gyöngy nem az osztrigából készül
Nem minden osztriga ugyanolyan, például az ehető osztriga nem készít gyöngyöt. A gyöngytermelő osztriga egy teljesen más család tagjai!
És még 2 érdekesség:
- nem csak az osztriga képes spontán módon megváltoztatni a nemét,
- illetve a brit halászok úgy tartják, hogy az év azon hónapjaiban, amelyekben „r” betű szerepel, sokkal húsosabb egyedeket lehet kifogni.
+ 1 tény: Azt tudtad, hogy A tenyésztett osztriga jobb választás a vadnál? A tengeri osztrigafarmok más haltenyészetekkel ellentétben, valójában segítenek megvédeni a tengerek ökoszisztémáját. Ha teheted, mindig a tenyésztett verziót vásárold. Ez fel van tüntetve a csomagolásnál.
+ 2 tény: az osztriga az egyik legmagasabb cinktartalmú étel - a cink pedig nagyon fontos a férfiak egészségéhez.
A rák húsának megítélése a részei alapján
A rákhúst aszerint osztályozzák, hogy a rák melyik részéből származik. A legnagyobb és legzamatosabb darabok általában a rák lábain található húsok. Ennek az az oka, hogy a rák idővel erős és izmos lábakat fejleszt az úszás miatt.
A karomhús viszont a „leggyengébb” minőségű része, és egyben a legolcsóbb is. Gyakran a rák sötét húsaként emlegetett karomhúsnak sokkal csípősebb és „halasabb” íze van, ami tökéletessé teszi a húsleveshez és curryhez.
A homár nem mindig számított csemegének
Valójában a régi gyarmati Új-Angliában a szegények táplálékának számított. A homár olyan olcsó volt, mint a „sötét hús” és soha nem volt hiány belőle. Mint ilyent, a homárhúst leginkább a rabok és a szegények fogyasztották. Amikor az első európai hódítók megérkeztek Észak-Amerikába, azt írták le, hogy annyi homár volt a Massachusetts-öböl környékén, hogy több mint fél méter magas homárhalmokat sodort partra a víz. Viszont, hogy a ma már finom fogásnak számító rákhúst feldolgozták volna, a telepesek zavarba jöttek a csúnya „tengeri csótányok" láttán. Bőségük által viszont a telepesek könnyen hozzájutottak a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéhez a rossz termés idején, vagy a hidegebb időszakokban.
A Lobster Claws-ról
Ha már a homárnál tartunk, egy szórakoztató tény a karmaikkal kapcsolatban: a homár karmai két különböző célt szolgálnak.
A két karom közül a nagyobbat (az egyik karom mindig valamivel nagyobb, mint a másik) jellemzően kemény munkára, azaz élelmet tartalmazó kemény héjak vagy akár a többi homár zúzására használják. A kisebbik karom pedig arra szolgál, hogy a kemény héjból lágy táplálékforrásokat merítsen, puhább húst tépjen ki.
A vörös csattogóhal nem mindig vörös csattogóhal…
Az Oceana által végzett 2012-es tanulmány feltárta, hogy a leggyakrabban félrecímkézett hal az öböli csattogóhal. Olyannyira, hogy a szupermarketekben és más kiskereskedelmi üzletekben tesztelt 120 „öbölvörös csattogóhal” közül csak 7 bizonyult valódi öbölvörös csattogónak.
Emellett még a tilápiát, vagyis az afrikai édesvízi sügért látják el rossz címkével különösen gyakran, ami pedig a Mexikói-öböl legértékesebb tengeri kincsének számít.
Az alga nagyon finom amellett, hogy nagyon egészséges is
A tengeri alga nem csak az intenzív ízeket kedvelők számára nyújthat kulináris élvezetet. Elsőként a kombu royal algában felfedezett umami, avagy 5. íz okozója, a glutaminsav hozza létre ezt a természetes ízfokozást, amiről részletesebben olvashatsz a Mi is az az umami? című cikkünkben.
Amellett, hogy az alga kiemeli, harmonizálja az egyéb összetevők ízeit, mindenki számára kifejezetten jó és egészséges táplálékforrás!
Valamennyi algafajta gazdag:
-
magnéziumban
-
jódban,
-
rostban,
-
fehérjékben és
-
A-tól E-ig vitaminokban,
ezért ha alkalmad adódik rá, bátran fogyassz belőle annyit, amennyit csak tudsz!
Ugye, hogy voltak ebben a cikkben újdonságok!?