Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

6 érdekesség, amit eddig nem tudtál a tenger gyümölcseiről

6 érdekesség, amit eddig nem tudtál a tenger gyümölcseiről
Egy kiváló tenger gyümölcsei élmény nem korlátozódik csak a rántott halra, sült keszegre, balatoni hekkre, vagy a horvát tengerparton kapható calamarira. A hal sokkal több, mint egy gyors és laktató strandétel. Bár hazánkban a halfogyasztás mértéke, mennyisége nagyban elmarad más, főleg tengerparti országokétól, azért a finom és egészséges halakat mi is szívesen esszük, kóstoljuk. 

Eltekintve attól, hogy a hal kiváló fehérjeforrás, valamint az ember által ismert leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, a tenger gyümölcsei általában sokkal többről szólnak, mint praktikus táplálékról. Előző blogunkban a "Tapas, Rillette, halpástétom - könnyű, finom és változatos ételkínálat baráti összejövetelekhez" témában írtunk, olvastad már? 

Ami pedig az érdekes tényeket illeti…

A gyöngy nem az osztrigából készül

Nem minden osztriga ugyanolyan, például az ehető osztriga nem készít gyöngyöt. A gyöngytermelő osztriga egy teljesen más család tagjai!

És még 2 érdekesség:

  • nem csak az osztriga képes spontán módon megváltoztatni a nemét,
  • illetve a brit halászok úgy tartják, hogy az év azon hónapjaiban, amelyekben „r” betű szerepel, sokkal húsosabb egyedeket lehet kifogni. 

+ 1 tény: Azt tudtad, hogy A tenyésztett osztriga jobb választás a vadnál? A tengeri osztrigafarmok más haltenyészetekkel ellentétben, valójában segítenek megvédeni a tengerek ökoszisztémáját. Ha teheted, mindig a tenyésztett verziót vásárold. Ez fel van tüntetve a csomagolásnál. 

+ 2 tény: az osztriga az egyik legmagasabb cinktartalmú étel - a cink pedig nagyon fontos a férfiak egészségéhez.

Osztriga, gyöngy, oyster, potencia, cink - iztenger.hu

A rák húsának megítélése a részei alapján

A rákhúst aszerint osztályozzák, hogy a rák melyik részéből származik. A legnagyobb és legzamatosabb darabok általában a rák lábain található húsok. Ennek az az oka, hogy a rák idővel erős és izmos lábakat fejleszt az úszás miatt.

A karomhús viszont a „leggyengébb” minőségű része, és egyben a legolcsóbb is. Gyakran a rák sötét húsaként emlegetett karomhúsnak sokkal csípősebb és „halasabb” íze van, ami tökéletessé teszi a húsleveshez és curryhez.

rák, rákhús, karomhús, lábhús - iztenger.hu

A homár nem mindig számított csemegének

Valójában a régi gyarmati Új-Angliában a szegények táplálékának számított. A homár olyan olcsó volt, mint a „sötét hús” és soha nem volt hiány belőle. Mint ilyent, a homárhúst leginkább a rabok és a szegények fogyasztották. Amikor az első európai hódítók megérkeztek Észak-Amerikába, azt írták le, hogy annyi homár volt a Massachusetts-öböl környékén, hogy több mint fél méter magas homárhalmokat sodort partra a víz. Viszont, hogy a ma már finom fogásnak számító rákhúst feldolgozták volna, a telepesek zavarba jöttek a csúnya „tengeri csótányok" láttán. Bőségük által viszont a telepesek könnyen hozzájutottak a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéhez a rossz termés idején, vagy a hidegebb időszakokban.

Homár, Lobster, csemege, homár főzése - iztenger.hu

A Lobster Claws-ról

Ha már a homárnál tartunk, egy szórakoztató tény a karmaikkal kapcsolatban: a homár karmai két különböző célt szolgálnak.

A két karom közül a nagyobbat (az egyik karom mindig valamivel nagyobb, mint a másik) jellemzően kemény munkára, azaz élelmet tartalmazó kemény héjak vagy akár a többi homár zúzására használják. A kisebbik karom pedig arra szolgál, hogy a kemény héjból lágy táplálékforrásokat merítsen, puhább húst tépjen ki.

Lobster Claws, homár, karom - iztenger.hu

A vörös csattogóhal nem mindig vörös csattogóhal…

Az Oceana által végzett 2012-es tanulmány feltárta, hogy a leggyakrabban félrecímkézett hal az öböli csattogóhal. Olyannyira, hogy a szupermarketekben és más kiskereskedelmi üzletekben tesztelt 120 „öbölvörös csattogóhal” közül csak 7 bizonyult valódi öbölvörös csattogónak.

Emellett még a tilápiát, vagyis az afrikai édesvízi sügért látják el rossz címkével különösen gyakran, ami pedig a Mexikói-öböl legértékesebb tengeri kincsének számít.

öböl vörös csattogóhal, cimke, tilápia, sügér - iztenger.hu

Az alga nagyon finom amellett, hogy nagyon egészséges is

A tengeri alga nem csak az intenzív ízeket kedvelők számára nyújthat kulináris élvezetet. Elsőként a kombu royal algában felfedezett umami, avagy 5. íz okozója, a glutaminsav hozza létre ezt a természetes ízfokozást, amiről részletesebben olvashatsz a Mi is az az umami? című cikkünkben.
Amellett, hogy az alga kiemeli, harmonizálja az egyéb összetevők ízeit, mindenki számára kifejezetten jó és egészséges táplálékforrás!

Valamennyi algafajta gazdag:

  • magnéziumban

  • jódban,

  • rostban,

  • fehérjékben és

  • A-tól E-ig vitaminokban,

ezért ha alkalmad adódik rá, bátran fogyassz belőle annyit, amennyit csak tudsz!

moszat, tengeri, egészséges, fehérje, tenger, magnézium - iztenger.hu

Ugye, hogy voltak ebben a cikkben újdonságok!?

Tartalomhoz tartozó címkék: halkonzerv